Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 18. studenoga 2016.

Djevojčice ulaze u pubertet već sa sedam godina!

pubertet djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djevojčice u SAD-u sve ranije ulaze u pubertet, tako da kod svake sedme , on nastupa već u sedmoj godini života

Istraživanje je pokazalo da kod oko 15 posto djevojčica dolazi do prvih znakova ulaska u rani pubertet rastom grudi u sedmoj godini života i pojavom stidnih dlačica u osmoj godini kod 20 posto njih.

Znakovi ulaska u pubertet u sedmoj godini javljaju je kod 10,4 posto djevojčica bijele rase, a kod 23,4 posto Afroamerikanke i 14,9 posto hispanskog porijekla.

Što kad pubertet počne prerano?

Autori istraživanja su utvrdili i da je rani pubertet često povezan s povišenim krvnim tlakom i previsokim razinom šećera u krvi, što su simptomi koji se često javljaju kod dijabetičara.

Sve ranije stupanje u pubertet je primijećeno i kod djevojčica u Europi. Rezultati jednog danskog istraživanja su pokazali da je 2015. godine kod djevojčica u Europi godinu dana ranije dolazilo do razvoja grudi nego 1991., što je, između ostalog, dovedeno u vezu s izloženošću kemijskim tvarima koje mogu modificirati endokrini sustav zadužen za reguliranje hormona.

Prekomjerna težina krivac za raniji pubertet?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.