Beba Zdravlje i njega bebe 31. listopada 2014.

Intimna higijena djevojčica od pelena do puberteta

beba, higijena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prilikom učenja brisanja spolovila važno je djevojčicama skrenuti pažnju da se brišu uvijek od sprijeda prema straga. Isto je bitno voditi računa o urednoj stolici i pravilnom brisanju nakon stolice kako intimno područje ne bi došlo u kontakt s njom

Za higijenu ženskog spolovila u novorođenačkom i dojenačkom razdoblju važno je često presvlačenje pelena, što preporučujemo redovito svaka tri sata, a svakako odmah nakon evakuacije stolice. Kod previjanja bitno je nježno blazinicom ili krpicom gaze namočenom u čistu toplu vodu obrisati područje malih usana kako bi uklonili stare naslage kreme i stolice. To treba uvijek činiti kretnjama odozgo prema dolje, tj. od spolovila prema analnoj regiji. Za svaki je sljedeći potez potrebno koristiti novu blazinicu.

Zaštitne kreme za pelensku regiju

Ako je beba imala stolicu najbolje je oprati je pod mlazom tople vode, a nakon toga dobro posušiti čistim mekanim ručnikom i namazati dječjom kremom. Poželjno je da je zaštitna krema za pelensku regiju obogaćena cink oksidom koji ima antiseptički učinak te predstavlja barijeru koja štiti kožu od mokraće, stolice ili trenja slojeva pelena. U kremama za pelensku regiju također su prisutni i drugi blagotvorni sastojci poput bakar sulfata (ima antibakterijsko djelovanje, inhibira aktivnost ureaze održavajući uravnotežen pH), ili ekstrakt zobi (ima protuupalno, umirujuće, omekšavajuće i zacjeljujuće djelovanje). 

Zbog osjetljivosti tog područja unatoč svemu, katkad se može razviti crvenilo, maceracije, iscjedak i slično kada je najbolje potražiti savjet liječnika, jer se može raditi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji kada primjenjujemo specifično lokalno liječenje.  

Nakon skidanja pelena i uspostavljanja kontrole nad stolicom i mokrenjem, higijena spolovila djevojčica podrazumijeva pranje, najbolje pod mlazom vode, uz eventualnu upotrebu posebnih sredstava za intimnu higijenu djevojčica. Treba paziti da se radi o sredstvima koja ne narušavaju normalni pH tog područja, jer promjena pH može pogodovati pojavi crvenila, iritacije kao i bakterijskim i gljivičnim infekcijama.

Brisanje od sprijeda prema straga

Nakon pranja se preporučuje spolovilo obrisati suhim i mekim ručnikom koji treba mijenjati svakih par dana. U predškolskoj dobi kod djevojčica ponekad dolazi do crvenila spolovila, jer se nakon mokrenja zaborave obrisati te nastaje iritacija sluznice.

Prilikom učenja brisanja spolovila važno je djevojčicama skrenuti pažnju da se brišu uvijek od sprijeda prema straga. Isto je bitno voditi računa o urednoj stolici i pravilnom brisanju nakon stolice kako intimno područje ne bi došlo u kontakt s njom. U slučaju crvenila i pečenja preporučuju se oblozi od hrastove kore ili kamilice, a ako su smetnje jače izražene i eventualno postoji i iscjedak prema potrebi se primjenjuju i antibakterijske i antigljivične kreme te katkad i peroralna antibiotska terapija po preporuci liječnika. 

Preporučuje se nositi pamučno donje rublje, izbjegavati uske hlače, šampone i sapune, kupanje u bazenima kao i dugi boravak u vlažnom kupaćem kostimu, a općenito se preferira tuširanje prema kupanju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.