Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. veljače 2017.

Djevojčice vrlo rano misle da su muškarci pametniji

djevojčica dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rodni stereotipi počinju se usvajati rano u djetinjstvu što kasnije utječe na izbor zanimanja

Prema istraživanju koje je objavljeno u novom izdanju časopisa Science, djevojčice i dječaci u dobi od 5 godina vjeruju da je njihov spol pametan i talentiran. No, već u dobi od šest godina djevojčice počinju vjerovati da su manje pametne od dječaka.

Znanstvenici vjeruju da njihovo istraživanje, sudjelovalo je 400 djece u dobi od 5 do 7 godina, dokazuje da se stereotipi vezani za spol počinju usvajati u ranom djetinjstvu, što utječe na daljnje obrazovanje i izbor karijere.

Istraživači su u prvom dijelu djeci ispričali priču o jako pametnoj osobi, a djeca su pretpostavila spol osobe. Rezultati su pokazali da su petogodišnje djevojčice zaključile da je riječ o ženskoj osobi, a dječaci o muškoj.

Utjecaj odgoja na buduću plaću i emocionalne probleme žena i muškaraca

Međutim, samo 48 posto djevojčica u dobi od 7 godina tu osobu koja je "jako, jako pametna" identificirale su kao ženu, dok je 65 posto dječaka za tu "pametnu osobu" reklo da je muškarac.

U drugom dijelu istraživanja djecu su upoznali s dvije nove igrice, prva je opisana kao "aktivnost za djecu koja su jako, jako pametna", a druga "za djecu koja se jako, jako trude". Petogodišnje djevojčice i dječaci su jednako htjeli igrati igricu za pametnu djecu, ali u dobi o 6, 7 godina dječaci su htjeli igrati tu igricu dok su djevojčice odlučile za drugu aktivnost.

Utjecaj obitelji na izbor škole i karijere

Djevojčice vjeruju da nisu dovoljno pametne i talentirane poput dječake te da moraju ulagati puno više truda. "Istraživanje je pokazalo da djevojčice te stavove usvajaju rano u razvoju, vjerujući da mogu puno raditi, ali da prirodno nisu stvarno pametne", objasnila je Christia Spears Brown, profesorica psihologije sa Sveučilišta u Kentuckyu, te dodala da se ovi rezultati slažu s njezinim dosadašnjim saznanjima o rodnim stereotipima.

"Ovo uvjerenje može biti važno za izbor kojim akademskim putem će djeca krenuti i pokazuju zašto djevojčice isključuju neke smjerove poput fizike, unatoč visokim ocjenama u školi", dodala je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.