Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. siječnja 2017.

O roditeljima ovisi kakvu će sliku o sebi imati dijete

obitelj dijete roditelji
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji trebaju pokazati djetetu da vjeruju u njega, jer na taj način dijete dobiva poruku da je vrijedno poštovanja i ljubavi te zna da će biti voljeno takvo kakvo je. Također, važno je djetetu reći i pokazati da je u redu i normalno pogriješiti

Pripremiti dijete za samostalan život i odgojiti ga da odraste u zrelog, odgovornog i emocionalno stabilnog čovjeka glavni je zadatak roditelja. 

Da bi se razvilo u takvu osobu potrebno je prvo razviti samopoštovanje, dobru sliku o sebi. Dijete mora naučiti prihvatiti sebe takvo kakvo je, a to je moguće uz ljubav, prihvaćanje i podršku roditelja. Majka i otac su naime osobe koje imaju najveći i najsnažniji utjecaj na djetetovu sliku o sebi. Samopoštovanje se izgrađuje tijekom cijelog života, no osobito je važno ono što se događa u djetinjstvu jer se tada stvaraju temelji za razvoj ličnosti.  Prezaštićena djeca svijet doživljavaju kao opasno mjesto

Ja vrijedim i ja to mogu!

"Samopoštovanje se sastoji i od samopouzdanja (ja to mogu...) i od osjećaja vlastite vrijednosti (ja vrijedim, ja zaslužujem ljubav...). Ono se razvija tijekom djetinjstva i roditelji mu daju temelj. Oni pomažu djetetu da upozna svoje pozitivne strane te da prihvati i svoje pogreške", objašnjava mag. psihologije s Plavog telefona Ana Mužak dodajući kako je pri izgradnji samopoštovanja važno omogućiti djetetu da samo odluči o nekim stvarima na temelju alternative koja mu je ponuđena.

Autoritarni odgoj stvara nesigurne, a popustljivi neodgovorne osobe

Također je važno, nastavlja, učiti ga vještinama asertivnosti. Na primjer, da traži ono što želi i da zna izraziti nezadovoljstvo. Djeca koja sebe doživljavaju pozitivno i koja se osjećaju dobro u vlastitoj koži su optimističnija, lakše rješavaju konflikte i svladavaju prepreke. S druge strane, djeca s niskim samopouzdanjem su nesigurna, sukobe s drugima doživljavaju kao izvor frustracije i tjeskobe te općenito loše prihvaćaju neuspjeh

Volim te takvog kakav jesi

Ono što je najvažnije je da roditelji vjeruju u dijete i to mu pokazuju jer tako dobiva poruku da je vrijedno poštovanja i ljubavi te zna da će biti voljeno takvo kakvo je

"U izgradnji samopouzdanja i pozitivne slike o sebi odmažu rečenice tipa ‘lijen si’, ‘uopće ne misliš’, ‘isti si kao...’, ‘ugledaj se na njega/nju’, ‘nikad ništa ne napraviš kako treba’... Dijete treba naučiti da prihvaća svoje pogreške i objasniti mu na konkretnim primjerima što promijeniti", objašnjava Ana Mužak. 

Dakle, važno je djetetu reći i pokazati da je u redu i normalno pogriješiti. Takvom reakcijom stvara se zdrav odnos prema vlastitim pogreškama, a to je odlika osoba s visokim samopouzdanjem. Također, djeca ne bi trebala potiskivati osjećaje, jer se njihovim izražavanjem i uvažavanjem od strane okoline lakše razvija samopouzdanje. 

10 stvari koje morate znati da ne postanete toksični roditelji

Dijete koje lako sklapa prijateljstva

Dijete koje ima visok stupanj samopoštovanja zadovoljno je svojim radom, kreativno, uspješno surađuje s vršnjacima i odraslima, lako sklapa prijateljstva, zna donositi odluke te je sigurno u svoje sposobnosti. Isto tako shvaća da je normalno pogriješiti i vlastite pogreške ga ne frustriraju. Prema djetetu treba imati pozitivan stav i pohvaliti ga kad zasluži. Ako se trudilo, a izostao je rezultat, treba pohvaliti trud. Djecu treba poticati na samostalnost, ali ne samo riječima. Dajte im prostora, a kad nešto uspiju sami, osjećat će se vrijedno i sposobno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.