Beba Razvoj u 1. godini 28. travnja 2019.

Kako se razvijaju: Razlike između djevojčica i dječaka

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U prosjeku, djevojčice progovore mjesec dana prije dječaka, a u razdoblju od godinu dana naučit će 300 riječi više od dječaka

Od rođenja do 6. mjeseca

Djevojčice

Faktor socijalizacije od rođenja pravi razliku između djevojčica i dječaka. Zahvaljujući drugačijem psihičkom sklopu, djevojčice će se češće smješkati nego dječaci, iako su istog uzrasta. Manje su stidljive i uspostavljanje kontakta putem pogleda uopće im ne predstavlja problem.

muška beba ženska beba curica dečko Možda te zanima... Dječaci su osjetljiviji od djevojčica u prvoj godini Beba

Dječaci

Neposredno poslije rođenja dječaci su teži od djevojčica. Prosječna razlika u kilaži iznosi oko sto grama, ali to nije sve. Osim što su teži, dječaci su i duži i to za otprilike 1,2 cm. Zbog činjenice da su i teži i duži, velika je vjerojatnost da će brže stati na nožice i prohodati.

Što mama i pedijatrica želi da novi roditelji znaju?

Od 6. do 12. mjeseca

Djevojčice

Iako se smatraju nježnijim spolom, djevojčice su znatno druželjubivije od dječaka. Dječacima je više razvijen sustav "promatranja" i neće se tek tako družiti s vršnjacima. Dok su djevojčice raspoložene za "čavrljanje" sa svima, dječaci će detaljno analizirati potencijalnog prijatelja.

beba plač Možda te zanima... Muške bebe plaču nižim tonovima, ženske višim? Roditelji

Dječaci

Oko 70 posto dječaka ovog uzrasta slabije čuje od djevojčica. Ova pojava utječe i na njihov daljnji razvoj, što uvjetuje to da žene pričaju više, a muškarci glasnije. Glavni "krivac" za ovo jeste razina testosterona koji usporava razvoj pojedinih čula. Ali, ne brinite, možda neće biti najbolji govornik, ali to ga neće spriječiti da postane matematičar.

Djevojčice vrlo rano misle da su muškarci pametniji

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Od 12.do 18. mjeseca

Djevojčice

U prosjeku, one progovore mjesec dana prije dječaka, a u prednosti su i što se tiče broja naučenih riječi. Za razdoblje od godinu dana djevojčice će naučiti 300 riječi više od dječaka.

Što godišnje doba u kojem je beba rođena govori o njoj?

Dječaci

Nemoj paničariti ako tvoj mališan ne progovori do svoje druge godine. Iako neće "ispuštati" jasne riječi, budi uvjerena da sigurno prepoznaje tvoj glas i razumije razgovore. U ovom razdoblju dječaci su više usredotočeni na svoje motoričke sposobnosti, pa nemoj biti iznenađena ako prohoda i bez tvoje pomoći.

djeca govor Možda te zanima... Vodič kroz razvoj govora od rođenja do početka škole Vrtić

Od 18. do 24. mjeseca

Djevojčice

U ovom periodu, većina roditelja će razmišljati o privikavanju svojih najmlađih na kahlicu. Ukoliko imaš djevojčicu, možeš početi sa ovom aktivnošću. Budući da obje vrste nuždi obavljaju u istom položaju, njima će ovaj proces biti mnogo prihvatljiviji nego dječacima.

Postoji razlog zašto češće nosimo bebu na lijevoj strani

Dječaci

Oni uglavnom "kaskaju" za djevojčicama što se tiče učenja. Ali, ne brinite, to je sasvim normalno. Testosteron ih navodi da ne razmišljaju mnogo već da budu u stalnom pokretu. Ukoliko tvoj mališan ima blizu dvije godine, probaj ga priviknuti na kahlicu. Međutim, ako primijetiš da je to jako stresno za njega, napravi pauzu, možda jednostavno još uvijek nije dovoljno psihički zreo za ovaj proces.

Možda te zanima... Je li teže odgajati djevojčice ili dječake? Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.