Roditelji Tatina zona 15. srpnja 2020.

Što se sve događa muškom mozgu nakon rođenja bebe

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Smatra se da žene postaju majke od trenutka kada saznaju da su trudne te da se tada uključuje njihov 'majčinski instinkt'. Međutim, nove mame nisu jedine koje prolaze kroz promjene

Izgleda da se puno toga događa u mozgu novih tata jer je nekoliko istraživanja otkrilo kako se događaju značajne neurološke promjene jednom kada muškarci postanu očevi. Uz to, što su više uključeni u brigu i njegu beba i što više vremena provode sa svojom bebom, to su izraženije te promjene. 

Možda te zanima... Emocionalno uključeni tate imaju sretniju djecu Roditelji

Istraživanja tvrde kako neurološka aktivnost povezana sa ženama i njihovim majčinskim instinktom nije ograničena samo na žene i može biti okidač u roditeljstvu općenito pa tako i kod muškaraca. Međutim, pretpostavlja se kako ovakvi rezultati ne bi bili vidljivi u prošlosti kada su muškarci bili manje uključeni u odgoj djeteta. 

Što se događa muškom mozgu jednom kada postane tata?

beba, novorođenče, tata | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

1. Razina testosterona se smanjuje

Dokazano je da muškarci prolaze kroz hormonalne promjene te da se njihova razina testosterona značajno smanjuje. Na taj način novi tate mogu biti više emocionalno uključeni i puni razumijevanja za svoju bebu. To rano zbližavanje između tate i bebe učvršćuje njihovu emocionalnu vezu i mijenja razinu hormona u mozgu. U istraživanju iz 2011. godine, otkriveno je da razina testosterona kod novih očeva pada za čak 40 posto što je povezano upravo sa zbližavanjem s bebom. 

'Hormon ljubavi' ključan za razvoj očinskog instinkt

2. Razina oksitocina se povećava

Oksitocin iliti 'hormon ljubavi' - naglo se poveća nakon rođenja bebe - i za mame i za tate. Dok je kod mama ovaj hormon potaknut određenim radnjama poput dojenja i bliskog fizičkog kontakta s bebom, kod tata se hormon ljubavi aktivira kroz igru, nasmijavanje bebe ili kroz brigu o bebi. A, što se više veza između bebe i tate produbljuje, to je intenzivnija razina oksitocina. 

3. Kao i pojačana proizvodnja prolaktina

Kod mama je povećana proizvodnja prolaktina obično povezana s proizvodnjom mlijeka, a kod tata se ovaj hormon povećava u interakciji s bebom. Štoviše, samo u prvom mjesecu očinstva, razina prolaktina povećava se za 20 posto, a što su očevi više uključeni u život svojih beba, to je veća razina prolaktina. Znanstvenici vjeruju kako se pojačana proizvodnja prolaktina povezuje sa stvaranjem povezanosti, privrženosti i brižnosti.

tata beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Možda te zanima... 10 stvari koje bi svaki novi tata trebao znati Roditelji

Mame i tate oboje prolaze kroz promjene

Ovi rezultati dokazuju kako čvrsto iskustvo roditeljstva i brige o bebi utječe na sličan način i kod mama i kod tata. I dok procesi tijekom trudnoće i poroda pomažu mamama s razvijanjem njihovog majčinskog instinkta, kod tate se očinski instinkt aktivira interakcijom i emocionalnom povezanošću s bebom. 

6 načina kako se novi tate mogu povezati s bebom

Ako si i sama primijetila da je tvoj partner postao nježniji nakon rođenja bebe, sada znaš i zašto: Ne samo da si se ti promijenila otkako si postala majka, to se dogodilo i njemu otkako je tata. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci