Roditelji Zanimljivosti 10. srpnja 2022.

10 stvari koje su naši roditelji radili, a današnji bi trebali

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditeljstvo se znatno razlikuje danas od onoga prije 30 i više godina. Daleko se napredovalo u filozofiji roditeljstva, uključujući zdravlje i sigurnost. Odgajanje djece potpuno je drugačije nego što je bila tada, ali to ne znači da ne možete iskoristiti stručnost svog roditelja i to sprovesti u praksu.

Becky Squire, majka je četvero djece, spisateljica i trkačica, a u nastavku prenosimo njen tekst o deset stvari koje su "prijašnji" roditelji radili, a današnji bi trebali početi:

Stavljali su jedan drugoga na prvo mjesto

Kad su naši roditelji bili mladi, nije bilo neuobičajeno da je brak najvažniji odnos u obitelji. No, u posljednjih 30 i nešto godina roditelji su počeli tretirati svoju djecu kao središte svemira. Gledati na svojega supružnika kao na prioritet može biti teško, ali je ključno za zdravu i sretnu obitelj.

Kada me djeca prekidaju dok razgovaram s mužem, kažem im da će morati pričekati (osim ako nije jako hitno). Djeca trebaju naučiti da se sve ne vrti oko njih.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Govorili su djeci da se igraju vani

Većina mojih sjećanja iz djetinjstva je igranje na otvorenom, u prirodi, koristeći maštu. Moji prijatelji i ja bili bismo izašli van čim smo se vratili kući iz škole. Ušli bismo na večeru, a zatim se vraćali van do mraka. Uživala sam gledajući tu i tamo TV, ali uvijek smo voljeli biti vani.

Prema CDC-u, djeca u dobi od 8-18 godina provode u prosjeku 7,5 sati svaki dan pred ekranom radi zabave. To ne uključuje domaće ili obrazovne svrhe. S druge strane, djeca u prosjeku provode nevjerojatnih 4-7 minuta dnevno za igru na otvorenom. Važno je zapamtiti da djeci nije potreban sportski teren ili bazen za zabavu vani. Sve što im treba je njihova mašta.

Možda te zanima... Roditelji unajmljuju savjetnike koji ih uče odgoju djece bez mobitela i ekrana Vrtić

Vjerovali su svojoj djeci

Siguran sam da se većina nas (posebno ako ste stari poput mene) sjeća da smo većinu svog slobodnog vremena vozili bicikl s prijateljima kilometrima daleko od kuće, gradili snjegoviće satima, boravili vani do mraka, a sve to bez da roditelji znaju točno gdje smo bili.

To se može nazvati "roditeljstvom slobodnog kruga" ili čak smatrati opasnim, ali vjerovati svojoj djeci je veoma bitno kako bi i oni mogli učiti i prakticirati odgovornost.

Djeca | Author: Guliver Foto: Guliver Dijete razvija kreativnost ako nešto izrađuje svojim rukama poput oblikovanja gline ili keramike.

Nisu forsirali određenja znanja

Prije 1980. godine, glavni fokus u ranim godinama djeteta bio je na kreativnost i društvenim vještinama. Djeca nisu znala čitati kad su kretala u vrtić, a mnoga nisu znala ni abecedu.

Roditelji su djecu učili da poštuju druge, da dijele i sklapaju prijateljstva. Kulturno gledano, naša djeca su primorana da se natječu u ranoj dobi što povećava, ako ne i uzrokuje, tjeskobu i stres kod naše djece.

Možda te zanima... Eksperimet: Kako su djeca preživjela odgoj iz osamdesetih? Roditelji

Učili su ih pristojnosti

Kada govorim o učenju socijalnih vještina, uvijek sam u šoku s nedostatkom manira koji danas vidim kod mnogo djece i tinejdžera. Suprug i ja smo prije nekoliko godina proveli tjedan dana kuhajući za 300 tinejdžera. Proveli bismo cijeli dan kuhajući, perući posuđe i doslovno posluživajući hranu na njihove prazne tanjure. Bili smo šokirani zbog količine zahvala: samo dvoje od 300. To je jednostavan primjer. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Večerali su kao obitelj

Roditelji danas teže žrtvovanju obiteljske večere u svrhu izvannastavne aktivnosti i to je štetno. Djeca koja sudjeluju u redovitim obiteljskim obrocima rjeđe imaju tjeskobu i depresiju. Imaju veća akademska postignuća i bolje psihičko zdravlje.

Nemojte ravnati obroke prema aktivnostima, već ravnajte raspored aktivnosti prema obrocima.

Svojoj su djeci zadavali zadatke koje trebaju obaviti

Kad sam ja odrastala, svaka je subota bila rezervirana za obavljanje poslova. Nismo se mogli igrati s prijateljima ili baviti bilo kakvim drugim aktivnostima dok nismo pospremili spavaće sobe i obavili nekoliko drugih zadataka. Čistila sam kupaonice, usisavala, brisala prašinu i još mnogo toga.

Danas se od djece traži da preuzmu samo trivijalne odgovornosti. Možda ćeš se iznenaditi koliko su zapravo tvoja djeca sposobna, samo im pruži priliku.

Možda te zanima... 17 primjera psihologa za odgoj samopouzdanog djeteta Vrtić

Disciplinirali su jedni drugima djecu

Što bi ti učinila da te djetetov prijatelj ne želi poslušati ili čak da udari tvoje dijete? Bi li ih pitala lijepo žele li i hoće li prestati? Da li bi se uopće usudila to prenijeti roditelju?

Naši roditelji imali su neizrečeno pravilo da će ih, ukoliko je dijete neposlušno, bezobrazno ili čak naporno, disciplinirati na isti način kao i svoju vlastitu djecu.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Priređivali rođendanske proslave kod kuće

Rođendanske proslave koje bi naši roditelji priređivali uključivali su tortu i sladoled. Oni nisu svakom gostu davali košaru napunjenu personaliziranim poklonima. Nisu iznajmili lokalni dječji park ili zaposlili profesionalnog fotografa ili ugostitelja. Unatoč tomu, mi smo se zabavili!

Držali su stvari jednostavnima

Najbolji dio "dobrih starih" dana bio je koliko je sve to prije bilo jednostavno. Kao djeca nismo žurili s treninga nogometa na sate klavira pa na sate plesa. Naši roditelji nisu nas vodili u Disneyland svako ljeto ili su se kupovali tableti. Bilo nam je dosadno, ali koristili smo svoju maštu. I uspjeli smo.

Naša će djeca završiti dobro, čak i bolje nego mi. Ne treba im sve biti na srebrnom pladnju. Ne trebaju biti najbolji u svemu, pa čak ni u jednoj stvari. U redu je ako padnu i povrijede se ili im se slomi srce. To je način na koji će oni učiti i rasti.

Možda te zanima... Danski odgoj: Djeca trebaju imati barem dva dana u tjednu bez obaveza Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.