Roditelji Tatina zona 19. ožujka 2018.

'Hormon ljubavi' ključan za razvoj očinskog instinkta

tata
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

I očevo tijelo, a ne samo majčino, proizvodi hormone potrebne za razvijanje povezanosti, lojalnosti, odgovornosti, brižnosti i ljubavi prema djetetu

Hormon oksitocin proizvodi se u ženama i muškarcima tijekom intimnog kontakta, a često ga nazivaju i "hormonom ljubavi". Ovaj hormon važan je za majku jer tijelo priprema za uspješnu trudnoću i porod, ali i za oca. Istraživanja su pokazala da se ovakva hormonalna aktivnost u očevima javlja već tijekom partneričine trudnoće, a pojačava se ako je otac prisutan na porodu. Kod očeva su hormoni prolaktin, vazopresin i oksitocin na najvišoj razini u razdoblju oko poroda.

kći tata otac roditelj Možda te zanima... Odgoj djevojčica budi tatinu žensku stranu Roditelji

Pojačana proizvodnja prolaktina povezuje se sa stvaranjem povezanosti, privrženosti i brižnosti. Povišena razina vazopresina stvara kod oca potrebu da štiti obitelj i želi ostati kod kuće umjesto da vani traži novu partnericu. Vazopresin je poznat i kao hormon za monogamiju, odnosno za stvaranje osjećaja odgovornosti.

tata Možda te zanima... Uloga tate u razvoju djeteta Roditelji

Intimnost između djeteta i oca, posebno doticajem kože, dovodi do pojačane proizvodnje oksitocina. Povišena razina oksitocina u očevom tijelu ključna je za razvoj njegovih instinkata kao brižnog roditelja. Rezultat ove pojačane hormonalne aktivnosti je povezanost, privrženost, odgovornost, lojalnost, zaštita, ljubav i briga u novopečenim očevima.

tata, dijete Možda te zanima... Otac nije zamjena za majku niti sporedan u djetetovom životu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.