Roditelji Tatina zona 30. svibnja 2016.

I budući očevi zbog hormona imaju simptome trudnoće!

trudnoća, par
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća je iskustvo koje mogu doživjeti isključivo žene, ali i određeni broj muškaraca može osjetiti neke simptome trudnoće. Prva tri mjeseca mohu osjećati jutarnje mučnine, anksioznost, a nisu imuni ni na 'baby blues'

Najčešći simptomi koje muškarci osjećaju su mučnina, anksioznost, gubitak apetita i zubobolja, a imaju tendenciju dosegnuti svoj vrhunac tijekom trećeg mjeseca trudnoće, odnosno u trenucima kada i žena ima najizraženije jutarnje mučnine i ostale prateće simptome.

I muškarci mogu imati simptome trudnoće!

Aktivno uključeni u trudnoću i pripremu za porod

Na ovu temu napravljen je jako malen broj istraživanja, međutim, studije koje su provedene pokazuju da su simptomima trudnoće skloniji muškarci koji su vrlo aktivno uključeni u tijek trudnoće svoje partnerice ili u pripreme za porođaj.

Tata na porodu: da ili ne?

Uz lažne simptome trudnoće, kod muškaraca dolazi i do hormonalnih promjena pred kraj trudnoće i nakon rođenja djeteta.
Jedna od promjena koju muškarci osjećaju jest porast razine prolaktina, hormona čija je uloga da kod majke novorođenčeta potanke dojenje. Studije pokazuju da je razina prolaktina kod muškaraca na najvišoj razini negdje oko šestog mjeseca života bebe i da je upravo tada i najjača njihova povezanost s bebom. Razina ovog hormona kod muškaraca poraste i u trenutku kada otac čuje svoju bebu kako plače.

Uloga tate u razvoju djeteta

Također, u nekim slučajevima razina testosterona opada, što utječe na to da očevi posvećuju više pažnje potrebama obitelji. Jedna studija pokazala je da očevi s višom razinom testosterona poklanjaju manje pažnje djeci, dok su oni s nižom razinom ovog hormona skloniji reagirati na bebin plač.

Nisu imuni ni na 'baby blues'

Razina oksitocina, poznatog kao supstancija zagrljaja, također raste kod novopečenih očeva i povezana je s time kako će se tata ponašati kao roditelj. Muškarci s većom razinom oksitocina se češće igraju sa svojim bebama i privrženiji su im za razliku od onih s nižom razinom ovog hormona.

Ovako stvarno izgledaju mame nakon poroda

Očevi također nisu imuni na "baby blues" koji se javlja nakon rođenja bebe. Postporođajna depresija pogađa čak 25 posto muškaraca u prva dva mjeseca nakon porođaja partnerice, ali se ona kod muškaraca javlja puno sporije nego kod žena, tako da često ostane neprimijećena. Kod parova koji pate od depresije, takvo stanje može utjecati i na bebu, tako da se ne moraju sramiti potražiti stručnu pomoć.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.