Beba Mama poslije poroda 31. svibnja 2018.

Nakon rođenja djeteta, hormon ljubavi preplavi naš mozak

mama, beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi roditelji prvi susret sa svojim djetetom opisuju kao ljubav na prvi pogled. I znanstvenici danas potvrđuju da je promjena koja se događa u mozgu kada dobijemo dijete vrlo slična onoj kada se zaljubimo

Mnogi roditelji prvi susret sa svojim djetetom opisuju kao ljubav na prvi pogled. I znanstvenici danas potvrđuju da je promjena koja se događa u mozgu kada dobijemo dijete vrlo slična onoj kada se zaljubimo. To je obično izraženije kod mladih majki, kojima se mozak počinje mijenjati već tijekom trudnoće. 

mama, beba Možda te zanima... Kako nas majčinstvo čini pametnijima? Roditelji

Dokazano je da se promjene događaju u različitim dijelovima mozga, siva tvar se zgušnjava, a moždana aktivnost povećava se u područjima zaduženima za suosjećanje, tjeskobu i socijalne interakcije. Upravo zahvaljujući ovim promjenama, kao i poplavi hormona tijekom trudnoće i nakon poroda, mlada je majka toliko očarana svojom bebom, a uz neopisivu majčinsku ljubav, javljaju se i snažni zaštitnički porivi i stalna zabrinutost.

30 komičnih i iskrenih istina o četvrtom tromjesečju

Osjetljivi na potrebe bebe

Za majčinske osjećaje i ponašanje odgovorno je nekoliko međusobno povezanih regija u mozgu. Posebno mjesto među njima ima amigdala, skup neurona u obliku badema, povezan s emocionalnim reakcijama poput straha, tjeskobe i agresije. U normalnom mozgu, aktivnost u amigdali povećava u tjednima i mjesecima nakon rođenja djeteta.

mama i beba Možda te zanima... Majčina blizina bebama je važnija od hrane! Beba

Istraživači smatraju da je taj rast amigdale, podržan koktelom hormona, povezan s ponašanjem mladih majki i čini ih izuzetno osjetljivima na potrebe njihove bebe. Istraživanja su pokazala da je aktivnost u amigdali povezana sa snažnim osjećajima majke prema vlastitoj bebi, u usporedbi s ostalim bebama.

Sve je to povezano i s hormonima koji preplavljuju amigdalu, koja sada ima i više hormonskih receptora za hormone poput oksitocina, koji se počinje pojačano lučiti tijekom trudnoće i posebno poroda, a onda i tijekom dojenja. 

"Promjene su vidljive i kod hormona i na mozgu. Razine oksitocina, koji je odgovoran za stvaranje veze između majke i novorođenčeta kod svih sisavaca, dramatično se povećavaju tijekom trudnoće i babinja, a što je majka više angažirana u brizi za bebu, porast oksitocina je veći", kaže neuroznanstvenica Ruth Feldman.

Možda te zanima... 8 životnih lekcija koje te novorođenče potajno uči Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.