Beba Zdravlje i njega bebe 07. travnja 2019.

Tata i beba: Popularan položaj spavanja može biti jako opasan

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Spavanje s bebom na kauču, u fotelji ili u nekom naslonjaču može biti iznimo opasno', objašnjava Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba

Dr. Sam Hanke zaspao je sa svojim četiri tjedna starim sinom na kauču, a kada se probudio sat kasnije, shvatio je da je dijete umrlo. Sve se to dogodilo u travnju 2010. godine, a dr. Hanke, inače pedijatar i njegova žena Maura, odgojiteljica u vrtiću, bili su jako sretni zbog rođenja zdrave bebe u njihovoj obitelji, bez ikakvih problema.

Tog dana, dr. Henke je spavao sa sinom kako bi se njegova žena odmorila nakon dojenja."Sjedio sam na kauču i gledao TV, a on je nekako ležao na mojim prsima. Samo smo se družili, a onda sam zaspao. Nekoliko sati kasnije probudio sam se i Charlieja više nije bilo", ispričao je svoju priču za portal Fatherly.

Charlie je bio žrtva sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS), idilična slika djeteta koje spava na tatinim prsima pretvorila se u tragediju. Tužna, ali priča o Hankeu nije tako rijetka. Na društvenim mrežama, a pogotovo na Instagramu očevi često objavljuju takve fotografije.

Važno: Kako spriječiti smrt u kolijevci?

"Kao otac, jedino što želite učiniti je imati zdravu bebu i pomoći", objašnjava dr. Lori Feldman-Winter, koautorica preporuka za spavanje djece Američke akademije pedijatara. Međutim, dobra namjera može dovesti do strašnih događaja, osobito kada se radi o spavanju u dnevnoj sobi. Očevi koji spavaju na kauču ili stolici dok se brinu za dijete, mogu ispustiti dijete ili staviti ruku ili rame na njega. Jastuci ne pomažu u ovim slučajevima. Spavanje na kauču ili sofi povećava rizik od SIDS-a. Djeca su smještena između tijela odraslih, a često je oko njih puno jastuka i raznih tkanina koje guše.

Možda te zanima... 5 stvari koje liječnici provjeravaju kad beba padne Beba

Mnogi roditelji nisu svjesni opasnosti

Pitali smo našu stručnjakinju Ivu Brčić, certificiranu edukatoricu programa Najsretnija beba, da nam objasni koliko su ove situacije opasne za bebu. "Na društvenim mrežama možemo često vidjeti kako bebe spavaju na tatinim prsima. To ne bi bio problem kada u toj situaciji ne bi i tate spavali i to često na neadekvatnim mjestima. Spavanje s bebom na kauču, u fotelji ili u nekom naslonjaču može biti iznimno opasno. U navedenoj situaciji, tate spavaju jer su iscrpljeni, te zbog premora utonu u tvrdi san. Za vrijeme takvog sna, roditelj nije u stanju reagirati, te beba može skliznuti s tatinih prsa i pasti na glavu na pod. Upravo su ozljede glave kod beba i sindrom iznenadne dojenačke smrti vrlo često uzrokovani padom na pod ili gušenjem koje je uzrokovao roditelj koji je u snu legao na bebu ili joj prebacio prekrivač preko lica dok se pokrivao", objašnjava edukatorica te dodaje: "Iako slatko izgleda kad tata i beba zajedno spavaju, mnogi nisu svjesni opasnosti. Kako bi se izbjeglo ono najgore, beba uvijek treba spavati na leđima i u svom krevetiću".

Možda te zanima... Većina roditelja ne zna koji je najsigurniji položaj za spavanje Beba

Fotografije tata i beba su hit na društvenim mrežama

Situacija se može jako pogoršati kada se počinju dijeliti ovakve fotografije na društvenim mrežama gdje tata i beba leže na kauču ili stolici dok spavaju. To su prirodno privlačne fotografije koje govore o radostima roditeljstva, ali i "mukama" što ih čini jako popularnim.

Sigurnost kod spavanja bebe - na što sve trebate paziti

Stručnjakinja za medije Shontavia Jackson Johnson objašnjava da takva fotografija prikazuje bebu, ali i očinski trenutak. "Zbog slike bebe nasmijat ćemo se. One predstavljaju najbolje od čovječanstva", kaže Jackson Johnson. Fotografije tate i bebe još su moćnije jer pokazuju bliskost. Pozitivne fotografije očinstva u medijima još su uvijek rjeđe u odnosu na majčinstvo, a Jackson Johnson vjeruje da to još više potiče ovakvu objavu fotografija.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Navike spavanja treba mijenjati

Liječnik Hanke nakon svog tragičnog gubitka želi pomoći drugima kako bi se izbjegle nove tragedije. Kaže da su ovakve fotografije već postale dio roditeljske tradicije. "Čak i u bolnicama se moramo boriti s time. Postoji skrivena poruka na ovim slikama koja kaže da je ova vrsta ponašanja sigurna i u redu", dalje objašnjava Hanke. Države ne mogu policijski ograničiti kako djeca trebaju spavati, ali navike oko spavanja na kauču trebaju se mijenjati. Hanke tvrdi da to treba biti uskoro, nada se da će se roditelji educirati te da će se prestati dijeliti ovakve fotografije na društvenim mrežama, isto kao što su se promijenile navike u vožnji.

beba spava Možda te zanima... Koje je najopasnije mjesto za spavanje bebe u tvom domu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.