Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 12. ožujka 2015.

Zašto je gruba igra s tatom važna za razvoj djeteta?

tata beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znate li da valjanje po podu, hrvanje i borbe s jastucima imaju brojne pozitivne učinke na razvoj djeteta? O čemu se točno radi pročitajte u poglavlju koje vam prenosimo iz knjige 'Pametno dijete'. Uz to, u nagradnom natječaju darovali smo vam pet primjeraka ove knjige

Igranje s djetetom već od rođenja ključan je dio njegova razvoja, pa trebate biti pametni kako biste dobili ono najbolje od vremena koje provodite u igri. Svaka aktivnost u knjizi 'Pametno dijete' odabrana je ili osmišljena zbog pozitivnih učinaka koje ima na razvoj. Jeste li znali da klasična igra "kuu-kuc" može olakšati strah od odvajanja? A da jednostavno puhanje mjehurića od sapunice pomaže razvoju govora, obogaćuje rječnik, vježba brojenje i smiruje?

knjiga | Author: Promo Foto: Promo

U priručniku 'Pametno dijete' novinarka Simone Cave i savjetnica pedijatrica Caroline Fertleman, obje majke troje djece, pišu iz osobnog iskustva i na temelju najnovijih istraživanja o tome kako kreativno igranje utječe na razvoj djeteta.

Dobitnici knjige mjeseca

Kako se vi najradije igrate sa svojim djetetom? Od četvrtka 12. do srijede 18. ožujka u 11 sati napišite nam odgovor na ovo pitanjeu raspravi ispod članka, jer pet odgovora nagrađujemo knjigom 'Pametno dijete' u izdanju Mozaika knjiga.

Dobitnici su cloudy, iva8, Bori, Tia00000 i Mama&Domi, a njih ćemo objavjestiti e-mailom. Čestitamo! 

U nagradnom natječaju mogu sudjelovati samo registrirani korisnici Klokanice, pa ako još niste, registrirajte se

Iz knjige 'Pametno dijete' prenosimo vam poglavlje o hrvanju, borbama jastucima i drugim grubljim igrama u kojima obično najviše uživaju tate i sinovi:

Grube igre

Valjanje po podu sa svojim djetetom ili nježna borba jastucima mogu biti zabavni, a to je aktivnost u kojoj je tata stvarno na svom terenu. Podizanje djeteta visoko u zrak, ljuljanje okolo ili poticanje na penjanje po njemu vrsta je igre koja očevima jako dobro pristaje. S mamina gledišta, nakon takvih aktivnosti djeca budu vrlo uzbuđena, pa bi ona mogla strepiti od tatinih grubih igara prije spavanja, jer će nakon toga djeci trebati mnogo vremena da utonu u san. Igra čudovišta ili hrvanje podići će razinu hormona stresa (adrenalin), pa može potrajati i do sat vremena da se razine hormona vrate u normalu i dijete opet bude mirno.

Pod uvjetom da se igraju dobrano prije spavanja, grube igre odličan su način na koji se mala djeca mogu zabaviti s tatom. Trebalo bi ih zapravo na to i poticati, jer igra ima toliko pozitivnih učinaka, a iako može izgledati kao da je tata grub, djeca vole ovu vrstu igre.

Dječaci posebno vole hrvanje, jer izloženost androgenu (muški hormon) u maternici utječe na fetalni razvoj i sklonost dječaka prema tjelesnoj aktivnosti i grubljim igrama. Zato su dječaci skloniji ovoj vrsti ponašanja nego djevojčice, a očevi su skloniji ozbiljnu pristupu grubim igrama nego mame.

Ključno je pri grubim igrama znati kada prestati. Kad se vaše dijete približava drugoj godini i može govoriti, možete se dogovoriti da kaže "predah" ili "stani" kad sve postane pregrubo. Važno je da tata traži predah čim hrvanje postane malo agresivnije. S vremenom će dijete naučiti granice i to će biti vrlo korisno kad je posrijedi igranje s drugom djecom.

Neka djeca uživaju u grubim igrama više od drugih, pa ne prisiljavajte svoje dijete da se igra ako ono ne želi. Ako se male djevojčice ili čak njihove majke vole grubo igrati, to je također u redu. Jedina su pravila da bi se svi trebali zabaviti i nitko ne bi trebao biti povrijeđen.

Pozitivni učinci grube igre

Uči samokontroli: Učenje time out pravila naučit će vaše dijete da prestane s hrvanjem kad je pregrubo. To će mu pomoći da se nauči kontrolirati tijekom grubih igara. 

Može zaštititi od nasilnika u budućnosti: Vaše će dijete naučiti da može tražiti time out ili jednostavno reći "ne" kad mu je dosta i želi da se tata zaustavi. To će ga naučiti koliko je to važno i kako ima moć izići iz situacije koja mu se ne sviđa. Jednog dana to bi mu moglo dati samopouzdanje da se može usprotiviti nasilnicima.

Troši energiju: Grube igre su vrlo energične i odličan su način da se vaše dijete izmori. Djeci je potrebna tjelesna aktivnost, a uzbudljiva igra čudovišta osobito je dobra za otpuštanje nakupljene energije i frustracije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.