Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 26. ožujka 2019.

Nedostatak sna šteti dječjem mozgu više nego što smo mislili

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj još jedan razlog zbog kojeg bi se trebala pobrinuti da tvoja djeca dobivaju dovoljno sna

Spavaju li tvoja djeca dovoljno? Novo istraživanje pokazalo je da kasniji odlasci na spavanje mogu štetiti dječjem mozgu, puno više nego što se dosada mislilo

djevojčica spavanje škola Možda te zanima... Spavaju li djeca dovoljno? Vrtić

Istraživači na Sveučilištu u Zürichu proučavali su nedostatak sna u grupi od trinaestero djece u dobi od pet do 12 godina. Otkrili su da su djeca koja su premalo spavala ili imala isprekidan san - pretrpjela razna oštećenja na mozgu, i to ne samo na prednjem dijelu zaslužnim za pamćenje. 

Ustvari, nakon što odspavaju samo pola od potrebnog sna tijekom noći, djeca pokazuju ozbiljna oštećenja u stražnjim dijelovima mozga odgovornima za planirane pokrete, prostorno razmišljanje i pažnju. I dok i djeca i odrasli trebaju razdoblje dubokog sna kako bi se oporavili od toga što su dugo ostali budni, ova nova otkrića razlikuju se od onog što smo već znali o posljedicama nedostatka sna i kako nedostatak sna utječe na prednje dijelove mozga. 

Možda te zanima... 8 jednostavnih znakova da je djetetu vrijeme za spavanje Vrtić

"Proces spavanja utječe na moždane vijuge u djetinjstvu i prema tome utječe i na sazrijevanje mozga", objasnio je autor istraživanja Samole Kurth i dodao kako ovo istraživanje pokazuje povećanu potrebu sna zbog stražnjih dijelova mozga kod djece. 

Naravno, budući da je istraživanje provedeno na malom broju djece, potrebno je napraviti daljnja istraživanja prije nego li se mogu donijeti čvrsti zaključci o tome kako nedostatak sna utječe na dječji mozak dugoročno. No, u međuvremenu, ovakva i slična istraživanja definitivno su dobro opravdanje za ranije odlaske u krevet

Možda te zanima... Tablica spavanja djece koja je šokirala roditelje Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.