Roditelji 14. kolovoza 2024.

Tata je svojim sinovima zabranio ekrane. Nakon mjesec dana uočio je osam drastičnih promjena

Foto: LeanSquad/Instagram
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji četvero djece Phil i Brodie Mackenzie odlučili su maknuti ekrane iz života svoje djece. Svojim sinovima su zabranili korištenje mobitela, tableta i televizijskih ekrana. Već nakon mjesec dana uočili su osam velikih promjena.

Koliko bi djeca trebala vremena provoditi pred različitim ekranima uvijek izaziva žestoke rasprave. Znanstvenici i liječnici upozoravaju kako bi ekrane djeci trebalo uvoditi što kasnije i u što manjoj mjeri.  No, unatoč tome, mnogi roditelji koriste ekrane kao "elektronske dadilje" kako bi olakšali svakodnevicu.

Možda te zanima... Nije isto gledaju li prije spavanja televizor ili se dopisuju na mobitelu? Tako kaže istraživanje Školarci

Phil Mackenzie, otac četvero djece i fitness trener poznat po imenu Lean Squad, odlučio je ispitati koliko su ekrani doista štetni za razvoj njegove djece. Sa suprugom, odlučio je provesti eksperiment u kojem su svi članovi obitelji mjesec dana živjeli bez ekrana – bez telefona, tableta i televizora. Ono što su otkrili bilo je iznenađujuće.

Previše vremena pred ekranima? Djeca imaju velike probleme na svim razinama...

Kao roditelj koji prije nikada nije vjerovao da ću biti zagovornik "bez vremena ispred ekrana", iskreno mogu reći da se moje mišljenje promijenilo, istaknuo je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Phil Mackenzie (@leansquad)

U videima i blogovima koje je podijelio sa svojih više od 400 tisuća pratitelja na Instagramu, opisao je značajne promjene koje je primijetio kod svojih sinova, svi mlađi od sedam godina.

  • Istaknuo je kako se dječaci manje svađaju i više surađuju u smišljanju kreativnih igara.
  • Njihova koncentracija i pažnja su se poboljšale, zbog čega se dulje i s većim interesom igraju. "Prije bi im igračke dosadile za dvije minute, čak i ako su bile nove", navodi tata.
  • Umjesto da im televizor bude središte pozornosti, s oduševljenjem izlaze van kako bi se igrali u dvorištu.
  • Obiteljska dinamika također se promijenila nabolje. Obroci su sada mirniji i ugodniji. "Odbijali su jesti i nisu mogli sjediti mirno. Stalno ih je nešto ometalo", tvrdi.
  • Djeca su manje sklona ispadima bijesa. Također, zavoljeli su čitanje, što je ranije bila borba.
Možda te zanima... Tata ima popis zadataka: 'Ne dobiju ekrane dok ne obave sve s popisa“ Školarci

"Otkako sam krenuo, doista vjerujem da su promjene duboke i toliko dramatične da potičem svakog roditelja da barem sam istraži, razmisli o vlastitom korištenju ekrana i jednostavno razmisli o tome da to isproba. Ponavljam, nikad, nikad nisam zamišljao da budem zagovornik "bez ekrana", ali mislim da je nevjerojatna stvar u životu i roditeljstvu to što imamo sposobnost neprestanog učenja, prilagođavanja i promjena ako želimo", istaknuo je u objavi Mackenzie.

"Ova je promjena poboljšala i unaprijedila naše roditeljske živote na načine koje nismo mogli ni zamisliti", zaključio je Mackenzie.

Možda te zanima... Šest genijalnih trikova koji će spriječiti djecu da bulje u ekrane cijeli dan Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.