Roditelji Tatina zona 09. rujna 2018.

Dragi prvorođeni, hvala što si dopustio da odrastem uz tebe

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ovaj tata mislio je da sve zna o roditeljstvu dok mu se nije rodilo prvo dijete. Svom četverogodišnjem sinu napisao je dirljivo pismo kako bi mu zahvalio za sve što je učinio za njega

Dragi prvorođeni, 

bio sam u tridesetima kada je tvoja mama bila trudna s tobom. Mislio sam da sam dobro pripremljen za ulogu tate prvi put. Više nisam sudjelovao u noćnom životu po klubovima, a moja pića u kasnim satima (pričat ćemo vjerojatno o tome kad budeš imao trideset) sada su bila zamijenjena mirnim večerima kod kuće s tvojom mamom. Moja karijera u korporaciji bila je stabilna, a posao mi je omogućavao fleksibilno radno vrijeme. Tvoja mama mi je dala literaturu o očinstvu koju sam odmah pročitao. Istraživao sam na internetu, prijavio sam se na web stranice o bebama i pričao sa svojim muškim prijateljima koji već imaju djecu. Osjećao sam da sam spreman za tebe.

Možda te zanima... Tata ludim fotkama dočarava svakodnevicu s djecom Roditelji

Osam i pol mjeseci koliko si bio u maminoj maternici bio je najjači trening za živce. Imala je placentu previju, stanje u kojem je posteljica nisko položena, nalazi se vrlo blizu i djelomično ili potpuno prekriva ušće maternice te zbog toga ne može osigurati dovoljno hranjivih stvari za bebu. Nekoliko puta smo mislili da smo te potpuno izgubili. Osjećao sam se bespomoćno, bez kontrole, s jedino sam se mogao moliti i pustiti Boga da napravi ostalo. 

Prekrasna poruka budućeg tate: 'Trudnoća je najvažnije iskustvo u životu muškarca'

I Bog je učinio svoje. Dao nam je zdravog dječaka. Donio sam svjesnu odluku da ću provesti što više vremena s tobom. Za mene je to značilo promjenu rasporeda u trenutačnim vezama, specifično vrijeme za igranje, pripremanje za spavanje i lagane šetnje u parku. Mislio sam da sve imam pod kontrolom.

Možda te zanima... Koje su tatine najčešće pogreške u odgoju djeteta? Roditelji

Nisam znao da su djeca izuzetno zahtjevna. Nisam ti mogao nametnuti nikakav raspored - samo rutinu. Kada si ti spavao, i ja sam spavao  - nisam te mogao probuditi. Očito sam morao na teži način naučiti da dogovore kod liječnika moram raditi prema tvom rasporedu spavanja.

Budući da sam radio na terenu 80 posto vremena, navikao sam raditi od 20 do 23 sata. Na početku, tvoj raspored spavanja potpuno se uklapao u moj raspored jer si ti zaspao oko 19 sati. Onda se tvoja rutina promijenila te si bio budan od 19 do 23 sata. Sretno sam te zabavljao i igrao se s tobom tijekom ovih sati, čak i ako to znači da sam izvještaje pisao u jedan sat ujutro. To nije bila održiva situacija. Morao sam završiti izvještaje koje sam radio do tri sata u noći, sat manje više. Pogodi što se dogodilo? Radio sam ih preko mobitela. Hvala nebesima na aplikacijama.

Možda te zanima... Srušen mit: Koliko vremena moderni tate provode s djecom? Roditelji

Naravno, ova iskustva ne mogu niti približno opisati cijelo roditeljsko iskustvo. Ali sam želio otkriti tebi i sada tvom bratu nevjerojatan talent ili sposobnosti za koje nikad nisam mislio da ih imam. Organiziranost i učinkovitost su riječi koje tvoja mama ili moj šef ne koristili kada opisuju mene. Ipak sada se mogu nazvati organiziranom osobom.

Postao sam bolji suprug tvojoj mami kroz očinstvo iako smo ona i ja puno manje vremena proveli kao par (kao što sam rekao bio si zahtjevan). Kvalitetno smo provodili vrijeme sami pa smo postali učinkovitiji u planiranju našeg vremena, nekad smo ih planirali tjednima ranije. Roditeljstvo nas je približilo i ojačalo našu vezu - znali smo da smo zajedno na ovom putovanju. 

Tate ne čuvaju djecu, oni su roditelji!

Također sam naučio da bez straha tražim pomoć. Ljudi često zaborave da roditeljstvo nije samo koncert za dvije osobe. Doći će vrijeme kada se trebate osloniti na rodbinu, prijatelje i ljude kojima vjerujete. Kao što kažu, potrebno je selo da bi se odgojilo dijete i mislim da ste zbog toga bolji. Sada imaš četiri godine, a tvoj brat će uskoro imati dvije. Biti vaš tata je najveća radost i zauvijek sam zahvalan što sam odrastao uz vas. 

Možda te zanima... Tata osmero djece objasnio zašto brak treba biti prioritet Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.