Roditelji Tatina zona 26. kolovoza 2018.

Koje su tatine najčešće pogreške u odgoju djeteta?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Očevi pružaju ne samo utočište, poput majki, nego i zaštitu. Dijete uči, kad ga npr. tata baci u zrak, da je zabavno riskirati, da to ne mora biti opasno i da postoji netko tko će ga uhvatiti

Djeca čiji su očevi više emocionalno uključeni u odgoj imaju manje šanse razviti probleme u ponašanju i to čak za četvrtinu. Pokazala je to dugogodišnja studija tijekom koje su znanstvenici s Oxforda prikupili podatke roditelja 10.440 djece. Istraživanje je pokazalo i da vrijeme koje otac provodi s djecom ne utječe na njihov emocionalni razvoj koliko utječu psihološki i emocionalni aspekti odgoja te povezanost s ocem. 

"Otac je u odgoju djeteta podjednako važan kao i majka. Čak i dojenčad, primarno usmjerena na majku, razlikuje tatu od okoline i pokazuje privrženost. No taj odnos postaje još značajniji oko 2. ili 3. godine, kad dijete počne istraživati. Jedan roditelj, češće majka, štiti i čuva, dok otac potiče dijete u istraživanju, nudi izazove i hrabri u nastojanjima. Dobar otac će provoditi vrijeme s djecom, pokazivati interes za njihove priče i probleme, biti emocionalno dostupan, poticati ih da savladaju prepreke i poticati samostalnost", pojašnjava psihologinja Tanja Dejanović Šagadin iz Psihološkog centra Tesa.

Možda te zanima... Srušen mit: Koliko vremena moderni tate provode s djecom? Roditelji

Razne uloge oca

I uloga oca razlikuje se u svakoj obitelji. Tradicionalna, patrijarhalna uloga je ona u kojoj očevi imaju distanciran odnos s djecom, zahtijevaju rezultate, ne pitaju za osjećaje, često kažnjavaju, a djeca prema njima osjećaju strahopoštovanje. U modernoj obitelji uloga oca ovisi o odnosu s partnerom, no zainteresirani i topli očevi, koji znaju postaviti granicu i izraziti očekivanja, za odgoj su pravi zgoditak.

tata, djeca, kuhanje Možda te zanima... Koja je uloga tate u vašoj obitelji? Roditelji

"Najčešće pogreške koje očevi rade su prepuštanje odgoja majci, nerazgovaranje s djecom i nepredvidivost u reakcijama (osobito kad uključuju agresivne ili pasivno-agresivne ispade). Novija istraživanja pokazuju da je važan utjecaj oca na adolescente, osobito za razvoj morala i samopouzdanja. Bez obzira na spol, već od dojenačke dobi djeca čiji su očevi bili uključeni u odgoj pokazuju veću emocionalnu stabilnost i kasnije u životu bolje se snalaze u socijalnim odnosima", pojašnjava Dejanović Šagadin.  

Očevi pružaju ne samo utočište, poput majki, nego i zaštitu. Dijete uči, kad ga npr. tata baci u zrak, da je zabavno riskirati, da to ne mora biti opasno i da postoji netko tko će ga uhvatiti. U većini psiholoških teorija očeva uloga je ista bez obzira na spol djeteta.

Možda te zanima... Ponašaju li se tate drugačije prema kćerima? Roditelji

Tatine princeze

"Iako se većina djece u početku veže uz majku, za 5-20 posto djece primarni roditelj je otac. Istraživanje iz 2010. pokazuje da je to češće kod dječaka, što je suprotno raširenoj ideji ‘tatinih princeza’", kaže psihologinja. 

Naravno, otac je i model čije je ponašanje bitno - dječaci se s njim identificiraju, a kod curica utječe na stavove o muškarcima, očekivanja, izbor partnera i sl.

tata, dijete Možda te zanima... Očev utjecaj na razvoj djeteta može biti jači od majčinog Roditelji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tatatino

    Da nema nas tata, malo djece bi bilo razmaženo! Osobito kćeri.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.