Roditelji Sretna mama 13. lipnja 2018.

Video: 'Dijete nije imovina - ima pravo na oba roditelja'

Foto: Igor Soban/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na okruglom stolu 'Ravnopravno roditeljstvo i Obiteljski zakon', stručnjaci su razgovarali o najboljem interesu djeteta kad je u pitanju razvod

Okrugli stol '"Ravnopravno roditeljstvo i Obiteljski zakon'" u organizaciji portala Express i 24sata, okupio je eminentne stručnjake iz tog područja. 

Iako u Hrvatskoj oko 80 posto razvoda brakova završi dogovorno, a oko 20 posto uz intervenciju institucija - djeca mogu reagirati i na 'prijateljski', kako i na visokokonfliktni razvod. S druge strane, od 3321 djece čiji su se roditelji lani razveli, njih 2867 pripalo je majci, 325 očevima, a kod ostale djece skrb je podijeljena između oba roditelja. Upravo su utjecaj razvoda, najbolji interes djeteta, ali i ravnopravno roditeljstvo bile glavne teme okruglog stola.

Možda te zanima... Razvod i skrbništvo: Je li uvijek u najboljem interesu djeteta? Školarci

'Iz fokusa se gubi činjenica da je najbolji interes djeteta briga roditelja'

Odvjetnica Nataša Pećarević na samom početku naglasila je kako roditelji moraju odvojiti svoja očekivanja i prava od prava djece. "Ono što se često događa je da roditelji ne mogu sklopiti roditeljski plan, ne mogu se dogovoriti, dolazi do manipulacije roditelja i ono najvažnije - iz fokusa se gubi činjenica da je najbolji interes djeteta prije svega briga roditelja", objasnila je odvjetnica i dodala kako sustav u toj brizi ima samo suportivnu ulogu.

 | Author: Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL

S obzirom da radi u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba te ima puno iskustva s utjecajem razvoda na djecu, dječja psihologinja Gordana Buljan Flander, naglasila je kako djeca mogu reagirati na bilo koju vrstu razvoda, a najčešći simptomi su nesigurnost, povlačenje u sebe, strah i agresija. Ipak, dodaje kako su kod visokokonfliktnog razvoda te posljedice puno štetnije i traju dugoročno

"Primjerice, dijete staje na stranu jednog roditelja i nauči govoriti ono što od njega očekuju čuti. Odbačenog roditelja često zove osobnim imenom umjesto mama ili tata, kasnije taj roditelj postaje 'on' ili 'ona', da bi ga na koncu posve depersonalizirao kao roditelja. To vodi do ozbiljnih psihijatrijskih poremećaja", objasnila je psihologinja. Kako bi se u takvim postupcima zaštitilo dijete, potrebno je prije svega voditi se smjernicama o najboljem interesu djeteta.

Cijeli razgovor pogledajte u cijelosti:

razvod, roditelj, svađa Možda te zanima... Nakon razvoda dijete ne bi trebalo birati stranu Školarci

'Odluke se ne smiju prebacivati na dijete'

Dječja pravobraniteljica Helena Pirnat Dragičević dodala je kako je najvažnije da se u cijelom postupku poštuju mnogobrojna dječja prava, sigurnost i zaštita djeteta, a kad je u pitanju najbolji interes djeteta, ona ističe kako on ovisi o djetetu te da su stručnjaci ti koji procjenjuju interes. "Bitno je poštivati pravo djeteta na sudjelovanje, odnosno na informacije, ali treba imati na umu da su odluke isključivo na odraslima te se ne smiju prebacivati na dijete", dodala je dječja pravobraniteljica. Također je naglasila kako se najčešće pritužbe u Uredu pravobranitelja za djecu one koje se tiču poteškoća u ostvarivanju kontakata s djecom

 | Author: Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL

'Bez dogovora između roditelja - ne možemo napraviti ništa'

Bojan Klapčić, predstavnik udruge za Ravnopravno roditeljstvo, složio se kako su svi razvodi konfliktni bez obzira jesu li "prijateljski" ili "neprijateljski", ali dodao je kako o sustavu ovisi kako će "ublažiti" taj razvod, a sustav je taj koji treba vrlo rano intervenirati. "Sustav je potkapacitiran i umjesto da umanjuje konflikt u začetku, ponekad sam dolijeva ulje na vatru. Potrebna je rana intervencija".

razvod Možda te zanima... Rastava je uvijek trauma za dijete. Kako mu olakšati? Roditelji

"Možemo imati najbolje zakone na svijetu, ali ako ne postignemo dogovor između roditelja - ne možemo napraviti ništa", rekla je Maja Vučinić Knežević, pomoćnica ministrice za socijalnu politiku i dodala kako dijete često postaje 'talac' u prepucavanjima između roditelja.

"Dok god nemamo pravu komunikaciju, ne možemo očekivati pravi rezultat. Svaki sustav treba pomagati i voditi interesa o djeci, no mi smo svi vanjski čimbenik i ponekad ostajemo nemoćni jer se roditelj ne odaziva na to što mu sustav nudi kao pomoć. Zato radimo na edukacijama i osnaživanju centara za socijalnu skrb jer od njih sve kreće", rekla je Maja Vučinić Knežević.

 | Author: Igor Soban/PIXSELL Foto: Igor Soban/PIXSELL

'Svi u sustavu su sudionici u štetnom ponašanju prema djeci ako ne reagiraju'

S njom se složila i dječja psihologinja Buljan Flander te je objasnila kako su svi u sustavu - uključujući i pravosuđe, školstvo, zdravstvo i socijalni rad - jednaki sudionici u štetnom ponašanju prema djeci ako ne reagiraju

Još jedan predstavnik udruge za Ravnopravno roditeljstvo, odvjetnik Hrvoje Jukić, uključio se usred razgovora te komentirao čestu neučinkovitost suda, ali i mnoge razloga odugovlačenja odluka. "Moramo dovesti ravnopravno roditeljstvo kao načelo, kao princip - da dijete podjednako provodi vrijeme s oba roditelja", rekao je, ali i dodao kako je problem duboko ukorijenjen s obzirom da se roditelje na samom početku ne tretira jednako

Možda te zanima... Tata Tomislav: 'Kad je supruga odvela djecu, danima nisam znao gdje su' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.