Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 02. studenoga 2016.

I 'prijateljski' razvod loše utječe na djecu?

razvod svađa obitelj dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U ovom istraživanju roditelji su odgovarali na pitanja o tome kako je njihov prekid utjecao na njihovo najmlađe dijete

Do sada je uobičajeni stav prema razvodu bio da konflikt između roditelja, a ne samo raspuštanje obiteljskog gnijezda, ono što najviše škodi djetetu. Istraživanje, prvo u 20 godina, je ispitivalo kako ponašanje rastavljenih roditelja utječe na djecu. Provedeno je na 270 roditelja koji su se razveli ili rastali između 1998. i 2004. godine.

Kako s djecom razgovarati o razvodu?

Rezultati su iznenađujući, jer 31 posto roditelja izjasnilo se da imaju dobru suradnju s bivšim supružnikom, i da oboje podjednako sudjeluju u odgoju djeteta, 45 posto imalo je djelomičnu suradnju i neku razinu konflikta, a 24 posto reklo je da im je odnos konfliktan, a suradnja loša.

Održavanje nesretnog braka uči djecu pogrešnim modelima ljubavi

Roditelji su odgovarali na pitanja o tome kako je njihov prekid utjecao na njihovo najmlađe dijete, a prosječan uzrast djece uključene u istraživanje bio je osam godina.

Kako je pokazalo istraživanje, djeca razvedenih roditelja češće pate od poremećaja u ponašanju i češće se okreću drogama, zatim više nego ostala djeca pate od depresije i anksioznosti, a razvod se odražava i na uspjeh u školi. Razvod roditelja mijenja dječji svijet

Istraživanje pod vodstvom dr. Jonathana Bachmeiera sa Sveučilišta u Indiani pokazalo je da ovi problemi djece razvedenih roditelja nisu ništa manji kod djece čiji roditelji ostaju u prijateljskim odnosima i dobro surađuju u odgoju djeteta.

Roditelji bi trebali znati da, ako ne uspiju razviti dobar odnos poslije razvoda, ne znači da će njihova djeca dodatno patiti zbog toga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.