Roditelji Sretna mama 19. travnja 2022.

Što sam rekla kćeri kad je pitala: Mama, zašto nas je tata ostavio?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Što stvarno reći velikim očima punim suza koje od vas traže odgovor? Što reći djetetu koje nosi polovicu DNK osobe zbog koje se vaše srce svakodnevno bori u pokušaju da nauči oprostiti?

"Mama, zašto nas je tata ostavio?"

Osjećala sam kako mi se srce slama dok sam gledala u njezine velike smeđe oči, u kojima su se pojavljivale suze, oči širom otvorene u nadi da bi možda, samo ovaj put, moj odgovor mogao biti drugačiji, piše u svojoj kolumni na portalu Your Tango samohrana majka dvoje djece Eden Strong i nastavlja:

"Volim te. Jako mi je žao što je tata donio odluku koja nas je povrijedila, kada je otišao, ali ti nisi kriva za to. On nije loša osoba, samo je donio lošu odluku koja je povrijedila puno ljudi i jako mi je žao da te to povrijedilo. Volim te. Volim te više nego što bi te bilo koji tata mogao voljeti jer ću te uvijek voljeti najviše."

Što sam stvarno htjela reći?

To sam rekla, ali ono što sam htjela reći, što je bilo u mom umu i u srcu mi izazivalo bol, toliku da sam bila sigurna da bi moglo doslovno eksplodirati, zvučalo je više ovako:

"Tata je otišao jer je sebičan. Otišao je jer prije svega uopće nije trebao imati djecu. Svaki dan poželim da može vidjeti štetu koju ti je nanio, štetu koju je nanio našoj obitelji. On je loša isprika za ljudsko biće, on je traćenje funkcionalnih organa, nadam se da ga više nikad nećemo vidjeti, i zapravo nam je bolje bez njega."

No što stvarno reći velikim očima punim suza koje od vas traže odgovor? Što reći djetetu koje nosi polovicu DNK osobe zbog koje se vaše srce svakodnevno bori u pokušaju da nauči oprostiti?

'Volim te do neba i dalje'

Uvjerite je da je voljena. Bez obzira koliko to želite, bez obzira koliko je vaša ljutnja duboka, ne govorite ružno o njemu. Uvjeravate je da osoba koja joj je dala polovicu svoje DNK nije loš čovjek, da ona u sebi nema ništa zlo. Priznajete njezinu bol, priznajete da ono što se dogodilo izaziva patnju. Jer ona samo želi da ju se čuje.

Iskreno recite da nemate sve odgovore, da biste htjeli da možete popraviti stvari, ali ne možete. Dajete joj do znanja da je OK biti uzrujan i da ćete vi uvijek biti tu kada bude htjela razgovarati. Redovito je podsjećate kako je prekrasna i da njezin tata nije otišao od nje zbog bilo čega što je ona napravila.

Govorite joj najiskreniju i najmoćniju istinu koju imate, a to je da je volite do ruba zemlje, do neba i dalje i da ćete provesti ostatak života voleći je dovoljno i za onoga koji nedostaje. Uvjeravate je nikad nećete ostaviti jer je svaka minuta koju provedete s njom za vas blagoslov.  

Kažete joj da je tata otišao, ali je srećom ostavio svoj najbolji dio za sobom.

Možda te zanima... Samohrane majke sjajno odgajaju djecu - a istraživanje to i potvrđuje! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.