Roditelji Tatina zona 26. rujna 2017.

Želim službeno biti upisan kao zakonski otac svoje kćeri

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dipl. iur. Jadranka Alač savjetuje biološkog oca o njegovim pravima u vezi kćeri kojoj je kao otac upisan bivši suprug njegove tadašnje partnerice. Iako je bivši muž dao potvrdu da nije otac djeteta, postupak poništenja i utvrđivanja još nije riješen

Otac sam dvoje djece. Do prije godinu dana živio sam u izvanbračnoj zajednici s curom s kojom imam dvoje djece. Spakirala je svoje stvari, uzela djecu i s ljubavnikom otišla na stan kao podstanar. Riješili smo neke stvari oko djece bez suda, plaćam alimentaciju po dogovorenom iznosu, odjeću i obuću većinom ja kupujem, djecu viđam često i kod mene su dane kad sam doma (pošto sam zbog posla odsutan od kuće po tjedan dana). Neki dan je rekla da joj novci nisu dovoljni pošto mora plaćati stan i režije i da bi trebao svaki mjesec davati još novaca ili kupiti hranu za djecu, plaćati vrtić (do sad nisu išli, ali na jesen kći kreće u malu školu, a sinu vrtić).

Koja su moja prava što se tiče alimentacije i ostalih troškova za djecu? I još jedno, ono najglavnije, radi se o kćeri koja ima 6 godina. Pošto je moja bivša bila u braku kad je bila u vezi sa mnom i kad je zatrudnjela, rastala se prije rođenja djeteta, ali ipak se kao otac djeteta automatski pisao njezin bivši muž! Pokrenuli smo postupak poništenja i utvrđivanja očinstva koji još do dana današnjeg nije riješen. Sad se nešto pomaklo s mrtve točke, djetetu je dodijeljen odvjetnik i čekam daljnji razvoj događaja. Njezin bivši muž je prije pet godina dao pismenu potvrdu da on nije otac djeteta. Meni je već dosta toga svega i želio bi da se to jednom riješi i da ja napokon postanem i zakonski otac svoje kćeri. Do sad sam prepuštao sve to bivšoj. Bio sam na socijalnom prije godinu dana i rekli su mi da to mora majka riješiti, ali nemam više živaca ni vremena čekati jer je prošlo već previše vremena. Što ja mogu poduzeti u vezi toga? 

Prije svega bi bilo potrebno da točno utvrdite zbog čega "stoji" postupak s utvrđenjem kćerinog očinstva, da se obratite odvjetniku koji joj je dodijeljen kao zastupnik, te da pošaljete  i požurnice nadležnom sudu (uređujućem sucu ili predsjedniku Suda) da se taj postupak okonča u što kraćem roku jer glede svojih prava i obveza prema kćeri službeno ne možete dobiti ništa "na papiru" dok se vaše ime ne upiše kao njenog oca u rodnom listu

tata sin ljuljačka Možda te zanima... Želim posvojiti dijete svoje buduće supruge. Što trebam učiniti? Roditelji

Nisam pristalica dogovora izvan suda, posebno kad su malodobna djeca u pitanju jer je sve u uredu dok odnosi donekle između bivših partnera civilizirano funkcioniraju, ali uglavnom život učini svoje, jedno ili oboje nađu nove partnere i zatim krenu komplikacije, traženje više novaca s jedne strane ili izbjegavanje plaćanja s druge strane, pa ucjene preko djece, uskrata viđanja drugom roditelju i slično. Ipak je sigurnije i bolje, a i za razvoj dječje psihe poželjnije kada je odnos pravno reguliran, kada se oba roditelja drže slova zakona i sudske odluke. 

trudnica, trbuh Možda te zanima... Trudna sam s oženjenim muškarcem i ne želim ga navesti kao oca Trudnoća

U svakom slučaju, maksimalno se angažirajte da se postupak za očinstvo što prije završi. Budući da ste i vi jedna od parničnih stranaka u tom postupku, svakako imate pravo na uvid u sudski spis, pravo požurivati rad u spisu jer za to imate izravni pravni interes, radi se o vašem djetetu. Ako smatrate potrebnim potražite stručnu pomoć kod odvjetnika da u vaše ime izvrši potrebne uvide u spis i zatraži požurenje rada jer je stvarno nelogično da predmet tako žurne naravi traje već više od pet godina. Svakako nije niti u interesu djeteta da se takav sudski postupak do te mjere odulji. Savjetujem da se i pismeno obratite Pravobraniteljici za dječja prava da kod suda izvrši potrebne intervencije jer niti vi možete službeno ostvarivati svoja prava glede djeteta, a i dijete je uskraćeno za svoja prava uslijed tolikog trajanja sudskog postupka

tata djeca | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čim taj predmet pravomoćno završi, odmah pokrenite kod nadležnog Centra za socijalnu skrb odgovarajući postupak koji predstoji sudskom postupku, a u kojem će Centar uzeti izjave od vas i majke djece, te ćete sastaviti Plan zajedničke roditeljske skrbi za djecu u kojem ćete definirati s kojim roditeljem će živjeti dijete, koliku alimentaciju će plaćati drugi roditelj te kako će funkcionirati vrijeme i termini viđanja između vas i djece. Postupak se pokreće ispunjavanjem formulara kod Centra i prilaganjem rodnih listova djece i preslika osobnih iskaznica roditelja. Obrazac plana roditeljske skrbi možete pronaći na web stranicama Ministarstva socijalne skrbi, te ga preuzeti, tiskati i ispuniti već prije nego dođete na zakazani sastanak kod Centra za socijalnu skrb. Nakon što kod Centra završite s prethodnim postupkom i sastavom plana, daljnji korak je potvrđivanje tog plana od strane nadležnog Općinskog suda.

Možda te zanima... Razvod i skrbništvo: Je li uvijek u najboljem interesu djeteta? Školarci

Za sina, budući da ste u njegovom rodnom listu već upisani kao otac, imate uvjeta za odmah pokrenuti gore opisani postupak i to vam savjetujem pokrenuti u što kraćem roku. Za kći pokrenite postupak čim se okonča sudski postupak i kada budete upisani kao njen otac u rodnom listu jer zasada nemate još uvijek uvjeta, budući se službeno ne vodite kao njen otac. Nema zakonske zapreke da vodite dva odvojena postupka za dvoje djece, pa za sina reagirajte pokretanjem tog postupka što prije. 

Ukoliko majka djece ne pristane na sporazumni način rješavanja spornih pitanja i sastav plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, svakako vam savjetujem angažirati stručnu pomoć, odnosno odvjetnika koji bi zastupao vaša prava. Često se bivši partneri "izgube" u nepreboljenim emocijama i osobnim povredama, te je korisno imati stručnog pravnog savjetnika da vam objasni koja su vaša prava i obveze u konkretnom slučaju. 

Ovisno o vašim primanjima i primanjima majke, uobičajeni iznos mjesečnog uzdržavanja za djecu te dobi možete očekivati oko 2.000-2.500,00 kn prema nekim standardima i prosječnim hrvatskim primanjima, a tablicu dječjih potreba također možete pronaći na internetu, veza u nastavku:

106 02.09.2014 Odluka o tablici o prosječnim potrebama maloljetnog djeteta

Želim vam svako dobro i nadam se da ćete navedene postupke što prije privesti kraju i uživati u druženju sa svojom djecom!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.