Školarci Zdravlje osnovnoškolca 29. travnja 2019.

Psiholozi otkrili u kojoj dobi djeca najviše pate zbog razvoda

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebe i tinejdžeri mogu lakše prebroditi razvod roditelja, ali djeca u osnovnoj školi trebaju posebno vrijeme kada se obitelj raspada

Razvod nakon dolaska djece u obitelj nije dio ničijeg životnog plana. Ipak, ponekad su bračni odnosi toliko slomljeni da, bez djece ili s djecom, ne mogu preživjeti i nema drugog izbora nego se razići. Ta će situacija nesumnjivo utjecati na djecu, ali količina traume koju će doživjeti ovisi i o dobi u kojoj je dijete.

Prema dječjem psihologu, dr. Scottu Carrollu, ako se razvod dogodi kada je dijete beba, vjerojatno je da će trauma od razvoda biti minimalna. "Vjerojatno jedina dob kada se može reći da razvod neće imati značajan utjecaj je ispod dvije godine", objašnjava dr. Carroll. To je uglavnom tako zbog djetetovog kognitivnog razvoja prije treće godine. "Čak i dvogodišnjaci imaju sjećanje, tako da su svjesniji promjena na emocionalnoj razini više nego na kognitivnoj. Radi se o tome da figura kojoj su privrženi nije tu", dodaje Caroll. 

razgovor mama dijete Možda te zanima... Kako s djecom razgovarati o razvodu? Školarci

Vrhunac u dobi od 11 godina

Nakon treće godine, potencijal za emocionalnu traumu se povećava i dostiže vrhunac u dobi od 11 godina. U tom trenutku, djeca su imala dovoljno godina kako bi razumjela odnos svojih roditelja. Razvili su duboku povezanost s oba roditelja i kao obitelj.

"Razvod sam po sebi nije najteži dio. Sukobi su najveći problem", dodaje Caroll. Taj sukob postaje osobito štetan ako se dogodi pred djecom. Još je gore kada roditelji komuniciraju preko djeteta ili razruše odnose s bivšim partnerom. U najekstremnijem slučajevima: "Ako je bilo puno sukoba u braku, razvod dolazi kao olakšanje".

razvod Možda te zanima... Može li razvod obilježiti dijete? Vrtić

Prije puberteta, traumu razvoda može pogoršali roditelj koji jednostavno prestane biti roditelj. Razvod koji vodi do izostanaka kontakta ili nedosljednih posjeta može uzrokovati da se dijete osjeća kao da je izgubilo dio sebe. "Apsolutno najgora stvar za dijete, nakon razvoda, je da roditelj nije uključen. Ako želite vidjeti depresivno dijete, pogledajte što se dogodi kada se roditelj ne pojavi", objašnjava Caroll. Te dodaje kako je to povezano s egom. Prirodno je da se pita kada je roditelj odsutan: "Što ne valja sa mnom da me ne voliš?"

Možda te zanima... Razvod i skrbništvo: Je li uvijek u najboljem interesu djeteta? Školarci

Adolescenti razvijaju identitet neovisan o obitelji

Međutim, stvari se mijenjaju kada djeca uđu u svoje tinejdžerske godine. S pubertetom se više razvija sposobnost kritičkog razmišljanja, kao i jači poticaj za razvoj neovisnog identiteta koji nije toliko duboko vezan za obitelj. "Kada dijete prolazi kroz pubertet ima više potencijala za prihvaćanje i razumijevanje roditeljskog razvoda", objašnjava Caroll te dodaje: "Imam tinejdžere koji se zalažu za roditeljski razvod".

Možda te zanima... Video: 'Dijete nije imovina - ima pravo na oba roditelja' Roditelji

Ono što je važno naglasiti, da su djeca prilično prilagodljiva, osobito ako su psihološki zdravi prije razvoda. Tugovanje i prilagodba zbog razvoda mogle bi trajati oko godinu dana, ali većina djece se ustvari prilagođava novoj stvarnosti. Pomaže ako roditelji svoje sukobe rješavaju tako da djeca ne sudjeluju u njima. Može biti teško, a za uspješan razvod ponekad je potrebno savjetovanje. a roditelji mogu bolje razumjeti kako međusobno komunicirati, što komunikacija bude bolja i djeca će biti bolje. "Naučite raditi zajedno zato jer ste roditelji. Morate raditi zajedno", zaključuje Caroll.

Možda te zanima... Glumica o odgoju djeteta nakon razvoda i osjećaju krivnje Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.