Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. travnja 2016.

Treba li djetetu objašnjavati razloge razvoda?

majka kći razgovor djevojčica dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za dijete, zapravo, nije ni važan razlog razvoda već sama činjenica da više nećete živjeti zajedno niti dijeliti neke zajedničke navike i što će se taj kontinuitet života prekinuti

Djetetu nije potrebno objašnjavati razloge zbog kojih se roditelji razvode. To, zapravo, nikad nije i ne može biti samo jedan razlog. Sve suvišne informacije dodatno će zbuniti dijete jer ono nije odrasla i zrela osoba da bi te razloge moglo prihvatiti i razumjeti. Za samo dijete, zapravo, nije ni važan razlog razvoda, već sama činjenica da više nećete živjeti zajedno niti dijeliti neke zajedničke navike, što će se taj kontinuitet života prekinuti. Jer svako drugo objašnjenje moglo bi kod djeteta izazvati emociju bijesa, koja najviše šteti njemu samom.

Kako s djecom razgovarati o razvodu?

Kako dijete ne bi izgubilo vjeru u obitelj i kasnije u životu imalo problema zasnovati vlastitu potreban je svakodnevni razgovor s djetetom. Objašnjavajući djetetu da jedno loše iskustvo ne mora nužno značiti da će svako sljedeće biti takvo, roditelji mu pružaju novu dimenziju u pogledu na funkcionalnost obitelji. To znači da jedan neuspješan brak nikako ne implicira da će i drugi biti takav.

Sedam pravila komunikacije nakon razvoda

Dobro je da se roditelji služe i pozitivnim primjerima osoba iz okruženja (na primjer, bake i djedovi su dugo u lijepom braku). Važno je da dijete razumije da je ono neovisno i da je sposobno, kad odraste, donositi odluke koje će biti motivirane isključivo njegovim potrebama i željama, a ne stavovima roditelja.

Razvod roditelja mijenja dječji svijet

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.