Beba Zdravlje i njega bebe 29. listopada 2013.

Kako postaviti autosjedalicu korak po korak

autosjedalica Roda
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako bi vaša beba bila sigurna tijekom vožnje automobilom, pročitajte i primijenite naše upute za postavljanje autosjedalice. Čak i ako imate starije dijete i već dugo koristite autosjedalicu, sada možete provjeriti je li ona zaista pravilno postavljena i je li dijete u njoj vezano na najbolji način

autosjedalica Roda | Author: Daniel Kasap/PIXSELL Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Pravilno namjestite sjedalicu

Postavite sjedalicu na sjedište automobila tako da sjedalica dodiruje sjedište i naslon automobila što većom površinom. 

Ako zbog nalsona glave ostane rupa između naslona sjedalice i naslona automobilskog sjedala potrebno je izdignuti ili potpuno maknuti naslon za glavu

Dno i leđa sjedalice bi trebali biti priljubljeni uz sjedište i naslon automobila.

autosjedalica Roda | Author: Daniel Kasap/PIXSELL Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Vežite je automobilskim pojasom

Provucite pojas automobila kroz utore predviđene za to. Najčešće su to tri utora. Kod sjedalica koje se postavljaju u obrnutom smjeru vožnje te su oznake najčešće plave boje, dok su kod sjedalica koje se postavljaju u smjeru vožnje, mjesta gdje se provlači pojas automobila označena crvenom bojom. Pri povlačenju pojasa pazite da je pojas cijelom putanjom ravan. Ne smije biti sfrkan.

Pojas ukopčajte u kopču koja se nalazi na sjedištu. Crveni gumb za otpuštanje pojasa mora biti s vanjske strane, lako dostupan, da se u slučaju potrebe može što brže otkopčati

autosjedalica Roda | Author: Daniel Kasap/PIXSELL Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Stisnite sjedalicu i zategnite pojas

Nasjednite u sjedalicu koljenom ili stavite ruku u sjedalicu i oslonite se svom težinom kako bi se sjedalica što jače pritisnula u sjedalo automobila. Dok tako držite sjedalicu, drugom rukom zategnite pojas što jače. Primite pojas kod kopče i zategnite te rukom klizite do ishodišta pojasa držeći ga cijelo vrijeme nategnutim. Pustite pojas i maknite se iz sjedalice.

Ako postavljate jaje (autosjedalicu skupine 0 ili 0+), prema uputi proizvođača na kraju smjestite dršku na propisano mjesto (u sredinu, prema nogama ili iznad glave), jer ona služi kao dodatna antirotacijska zaštita i stoga je jako bitno da se prate upute proizvođača.

autosjedalica Roda | Author: Daniel Kasap/PIXSELL Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Smjestite dijete u sjedalicu

Otpustite pojaseve autosjedalice, da se dijete može normalno staviti u sjedalicu i da se pojasevi autosjedalice mogu s lakoćom staviti na dijete.

Djetetu skinite deblje odjevne predmete (skafander, futranu jaknu, deblji prsluk) i stavite ga u autosjedalicu.

autosjedalica Roda | Author: Daniel Kasap/PIXSELL Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Zakopčajte pojas autosjedalice

Prebacite pojaseve preko djetetovih ramena. Pritom pazite da su pojasevi u sjedalici koja se postavlja u obrnutom smjeru vožnje malo ispod ramena ili u razini ramena, dok kod sjedlaica koje se montiraju prema naprijed pojasevi trebaju biti u ravnini ramena ili između ramena i ušne resice.

Zakopčajte pojas u kopču i zategnite pojaseve toliko da između djetetove ključne kosti i pojasa autosjedalice ne može stati više od jednog prsta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.