Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 29. siječnja 2014.

Kada je dijete spremno ostati samo kod kuće?

djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Potaknuti raspravom na našem forumu i dilemama mnogih roditelja kojima nema tko pričuvati djecu dok su na poslu, razgovarali smo s defektologinjom Anom Karakaš i saznali za što se najvažnije pobrinuti kada dijete ostaje samo kod kuće

Na forumu Klokanice vodi se rasprava o tome od koje je dobi dijete spremno ostati samo kod kuće. Čitateljica mama2girls ima o tome jasan stav, no svjesna je da stvarnost često ljude tjera na kompromise: "Ja ne bih ostavila dijete samo doma sve do viših razreda osnovne škole, a još nisam sigurna ni za tad. Pogotovo ne preko noći, ali ne znam kako je roditeljima koji rade, a djeca se ranije vrate iz škole i nema ih tko pričuvati, ili nemaju gdje biti pa zapravo moraju biti sama doma."

Mama ivypkc podijelila je svoje iskustvo: "Ljeto pred početak škole svoje sam dijete postupno učila da ostane sam doma. Polako, prvo na 15 minuta pa onda pred školu na sat-dva. U pravilu je sam od pola jedan do tri."

Može li starije dijete čuvati mlađe?

U dilemi je pak mama korisničkog imena Frančo, jer se vraća na posao i pita se bi li njezine starije kćeri mogle pričuvati jednogodišnje dijete sat vremena, dok se ona ili suprug ne vrate s posla.

Svoje mišljenje o tome napisala joj je Evvie: "Što se tiče čuvanja mlađe djece, to jest da starije dijete čuva mlađe, mislim da je to u redu jedino ako je slučaj o sestri ili bratu od 15-16 godina, a i onda bih dobro razmislila o toj opciji. Opet neki ljudi su prisiljeni na takve poteze."

Istražili smo i kakav je o ovoj temi stav stručnjaka. Defektologinja i Gestalt psihoterapeutkinja Ana Karakaš, osnivačica Centra za psihološko savjetovanje Kutak, ističe da bi roditelji, prije nego li dijete prvi put ostave samo, trebali dobro razmisliti je li ono dovoljno staro, odnosno zrelo za taj korak. 

"Vezano za samu dob, obiteljski zakon je jasan, djecu predškolske dobi ne bi trebalo ostavljati samu kod kuće. Znači li to da s polaskom u školu to postaje prihvatljivo? Neki roditelji to rade jer nemaju drugog rješenja, primjerice škola nema tzv. produženi boravak ili nemaju 'baka servis', odnosno drugu odraslu osobu koja može preuzeti brigu o djetetu. Drugi pak smatraju da je njihovo dijete dovoljno zrelo da se brine o sebi već u nižim razredima osnovne škole. Iako postoje vidljive razlike u zrelosti djece iste dobi, stručnjaci smatraju da djeca do 12 godina ne bi smjela biti ostavljana sama ili pod nadzorom drugog djeteta", kaže Ana Karakaš te dodaje da dijete možemo, opet ovisno o njegovoj zrelosti, ostaviti samo nakon četvrtog razreda, između 10. i 12. godine, i to dva do tri sata.

Test odvajanja

Prva odvajanja, savjetuje, neka budu postepena i umjerena, primjerice kraći odlasci u trgovinu ili do nekog mjesta u blizini kuće. Nakon što napune 13 godina, djeca se smatraju dovoljno zrelima ostati sama kod kuće.

Zapamtite:

  • Nikad ne ostavljajte bebu ili mlađe dijete samo kod kuće (niti na nekoliko minuta dok spava)
  • Većina djece mlađe od 12 godina nije zrelo brinuti se o sebi na način koji se od njih očekuje 
  • Kada ostavljate djecu stariju od 12 godina samu kod kuće, uvjerite se da se osjećaju dobro i sigurno u toj situaciji 
  • Djecu  mlađu od 16 godina ne bi trebalo ostavljati samu preko noći

Vrlo je važno uzeti u obzir da je svako dijete priča za sebe te da postoje značajna odstupanja od prosjeka među djecom, upozorava Ana Karakaš i objašnjava: "Neka su djeca tako spremna za ovaj korak i prije, a neka nisu ni s 12 godina. Ova odluka ovisi i o zrelosti djeteta, njegovom snalaženju u neočekivanim situacijama, te u konačnici i tome kako se dijete osjeća kada je samo kod kuće - ugodno i opušteno ili nelagodno i uplašeno? Prije donošenja konačne odluke, dobro je napraviti 'test' i ostaviti dijete samo na 15 minuta prvi dan, pa 30 minuta drugi i tako produžavati taj period dok ne steknete sigurnost da je spremno za taj veliki korak. Važno je nakon toga razgovarati s djetetom o tome kako se osjećalo i što je radilo za to vrijeme, kako se nosilo s ovim kraćim odvajanjima, da li se bojalo?"

Dogovorite pravila ponašanja

Prema riječima defektologinje, kad je odluka donesena, potrebno je izvršiti detaljnu pripremu: "Priprema uključuje višekratne razgovore o pravilima ponašanja i njegovim obvezama i svakodnevnim aktivnostima, kao što su priprema obroka ili dozvoljene aktivnosti u kuhinji, sigurnosnim pravilima i postupcima u određenim kriznim situacijama kao što su poplava, požar, pljačka. 
Prvi zadatak koji stoji pred vama jest dogovoriti osnovna pravila ponašanja kad je dijete samo kod kuće. Važno je da pravila budu što jasnija i da ih donesete zajedno, a trebala bi se odnositi na posjete prijatelja, gledanje televizije, pisanje zadaće, odgovaranje na telefonske pozive ili zvonjavu na vratima, igranje vani ili odlazak kod prijatelja, korištenje kućanskih aparata, odnos s braćom i sestrama, dužnosti u kući i slično."

Dalje Ana Karakaš naglašava kako je važno kontinuirano razgovarati s djetetom o njegovoj sigurnosti i utvrditi razumije li što treba napraviti, odnosno kako postupiti u pojedinim situacijama.

Što bi se sve moglo dogoditi?

"Osim vašeg broja, ostavite djetetu brojeve telefona bliskih osoba i najbližih susjeda kojima se može obratiti zatreba li nešto. Ako kućni telefon ima ispisane brojeve, možete mu dopustiti odgovaranje na pozive koje prepoznaje. Podsjetite ga na otvaranje, odnosno ne otvaranje vrata nepoznatim osobama i obvezno dogovorite šifru, na primjer da ćete pozvoniti dva puta, kako bi dijete znalo da ste to vi. Također, upozorite dijete da ne smije imati posjetitelje - vršanjake iz ulice, školske prijatelje -  dok  je samo.

Ako kod kuće imate alarm naučite dijete što treba učiniti ako se alarm uključi. Isto tako, važno je od djeteta skloniti alkohol, lijekove, oružje, upaljače, opasne kemikalije i slično te izbjegavati uključivanje štednjaka, jer se može dogoditi da ga zaboravi isključiti. To treba također definirati na samom početku", poručuje roditeljima Ana Karakaš. 

Iako se neki hitan slučaj najvjerojatnije neće dogoditi dok je dijete samo, naša sugovornica kaže da se ni to ne smije prepustiti slučaju i da bi dijete trebalo znati što učiniti, odnosno koga nazvati u slučaju požara, potresa ili ako se poreže. Bilo bi dobro da  više puta dnevno nazovete dijete, kao i da dijete ima popis osoba kojima se može obratiti za pomoć (roditelji, baka i djed, susjedi, policija, vatrogasci...). Bilo bi dobro da dijete zna osnove prve pomoći i da napravite plan evakuacije u slučaju nužde.

"Nakon što ste se pobrinuli za sigurnost, pripremite s djetetom sadržaje kojima bi se moglo zabaviti: igrice, pribor za crtanje, dječji film ili crtić... Kada je dijete samo kod kuće, treba preventivno djelovati kako mu ne bi bilo dosadno", kaže Ana Karakaš.

Braća i sestre sami kod kuće

No što je s roditeljima više djece koja moraju u ostati sama kod kuće, pitali smo je. "Stručnjaci smatraju, kao što smo već i spomenuli, da djeca do 12 - 13 godina ne bi smjela biti ostavljena sama ili pod nadzorom drugog djeteta. Tek kada je starije dijete dovoljno odgovorno, samostalno i savjesno, možete mu povjeriti čuvanje mlađe braće i sestara.

Teenageru nemojte povjeravati čuvanje brata ili sestre koji su mlađi od deset godina jer do desete godine dijete može imati različite reakcije na novostečeni autoritet starijeg brata ili sestre s kojim je do tog trenutka imalo isti status. Obvezno provjerite kako se ponaša vaše starije u vašoj odsutnosti, jer ponekad starija braća ili sestre u želji da se dokažu zauzimaju izrazito autoritarni stav. I u konačnici, važno je da starije dijete samo ponekad pričuva mlađe, a ne da zamjeni vas", odgovorila je Ana Karakaš.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • JerkoOštrić123

    Pa svako dijete koje znam je do svoje desete ostalo već više puta samo kod kuće. Ja nisam upao u produženi pa sam od prvog razreda ostajao sam kod kuće a takvih kao ja bilo je pola razreda. A što se tiče stvari koje treba skloniti od djece, također svako dijete koje poznajem je do svoje desete naučilo rukovati upaljačem većinom kroz pirotehniku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.