Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 26. lipnja 2019.

S koliko godina dijete može ostati samo kod kuće preko noći?

Curica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji često imaju različita mišljenja o dječjoj samostalnosti i kad je zapravo pravo vrijeme da dijete ostane samo kod kuće

Istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da svaki peti roditelj ostavio svoje dijete u dobi od osam ili devet godina samo kod kuće. Unatoč tome što neki roditelji misle da su djeca te dobi još mala, 32 posto roditelja vjeruje da su dovoljna samostalna da se brinu za sebe. 

U istraživanju koje je provelo Churchill Home Insurance, pitali su roditelje što misle o tome kad je dijete spremno za ostanak kod kuće bez nadzora. Rezultati su otkrili da je 1,3 milijuna roditelja djece u dobi od pet do sedam godina ostavilo dijete samo kod kuće. A svaki peti roditelj ostavio je dijete od osam ili devet godina samo kod kuće preko noći. Mnogi roditelji otkrili su da su nakon povratka kući našli oštećeni namještaj i aparate, čak su i djeca imala ozljede. 

djevojčica Možda te zanima... Kada je dijete spremno ostati samo kod kuće? Školarci

Defektologinja i Gestalt psihoterapeutkinja Ana Karakaš, osnivačica Centra za psihološko savjetovanje Kutak, ističe da bi roditelji, prije nego li dijete prvi put ostave samo, trebali dobro razmisliti je li ono dovoljno staro, odnosno zrelo za taj korak. 

"Vezano za samu dob, obiteljski zakon je jasan, djecu predškolske dobi ne bi trebalo ostavljati samu kod kuće. Znači li to da s polaskom u školu to postaje prihvatljivo? Neki roditelji to rade jer nemaju drugog rješenja, primjerice škola nema tzv. produženi boravak ili nemaju 'baka servis', odnosno drugu odraslu osobu koja može preuzeti brigu o djetetu. Drugi pak smatraju da je njihovo dijete dovoljno zrelo da se brine o sebi već u nižim razredima osnovne škole. Iako postoje vidljive razlike u zrelosti djece iste dobi, stručnjaci smatraju da djeca do 12 godina ne bi smjela biti ostavljana sama ili pod nadzorom drugog djeteta", kaže Ana Karakaš te dodaje da dijete možemo, opet ovisno o njegovoj zrelosti, ostaviti samo nakon četvrtog razreda, između 10. i 12. godine, i to dva do tri sata.

  Možda te zanima... 8 stvari koje su roditelji u 1980-ima dopuštali djeci Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.