Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 03. veljače 2018.

10 savjeta za gledanje televizije s djecom

televizija
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedno od važnih roditeljskih pitanja 21. stoljeća jest kako balansirati između televizijskog ekrana i želje djeteta, razvojnih potreba i diskusija o štetnosti i koristi te 'magične kutije'. Djeca ne razumiju još svijet u potpunosti pa ih je stoga potrebno voditi televizijskim svijetom

1. Preuzmite odgovornost

Roditelji su ti koji imaju odgovornost i koji moraju uvesti pravila gledanja televizije u zajedničkom domu. Preporuka stručnjaka jest početi gledati televiziju s navršene tri godine života jer u najranijem razdoblju slike s ekrana izazivaju zbrku i kontradiktorne dojmove, prenosi portal medijskapismenost.hr.

Oprez! Najmlađi doslovno shvaćaju poruke u reklamama

2. Ne stavljajte televizor u dječju sobu

Istraživači sa sveučilišta Columbia (New York) dokazali su kako djeca koja imaju televizor u svojoj sobi gotovo pet sati tjedno više gledaju televiziju od onih koji ga nemaju. Nemojte djetetu dopustiti da samo gleda televiziju. 

Televizor u dječjoj sobi povezan s viškom kilograma

Možda te zanima... Televizija i djeca: Kad pomaže razvoju, a kad postaje problem? Vrtić

3. Gledajte televiziju s djetetom

Roditelji mogu znatno umanjiti utjecaje nasilnih sadržaja na djecu na način da tijekom i nakon gledanja objasne djetetu ono što je vidjelo.

Naučite dijete kako razlikovati televiziju i stvarnost

4. Ugasite televizor kad ga nitko ne gleda

Kad na TV-programu nema ništa vrijedno gledanja, ugasite televizor. Roditelji bi trebali djetetu usaditi kritičnost prema gledanju televizije i medija općenito; razgovarajte i pokažite primjerom kako selektirati program. Pokazalo se da se djeca igraju određenom igračkom dvostruko kraće kada je televizor upaljen, nego kada je isključen.

'Tijekom igre gasimo televiziju'

dijete igranje igrica televizija mediji Možda te zanima... Naučite dijete kako razlikovati televiziju i stvarnost Vrtić

5. Uvedite pravila

Djeca ne bi trebala gledati televiziju više od dva sata dnevno (to vrijedi za djecu mlađe školske dobi); postavite granicu, dogovorite se što se i kada gleda. Ovo vremensko ograničenje vrijedi za kvalitetan TV-program, crtiće ili slično. Ostali program ne bi djetetu trebao biti dostupan.

Koliko televizije je previše?

televizija televozor roditelji dijete | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

6. Izbjegavajte koristiti televiziju kao dadilju

Kako bi zaokupili djetetovu pažnju, roditelji mu često upale crtić i puste ga da fascinirano sjedi pred televizorom. Pribjegavate li tome, razmislite o televiziji kao o preskupoj dadilji koju možete iskoristiti vrlo rijetko i u stvarno iznimnim situacijama. Televizija djeci može dati veću količinu informacija, ali ih ne čini pametnijima ili boljima u školi.

Kako televizija djeluje na dječji mozak?

7. Nemojte televizoru dati središnje mjesto u stanu

Razmjestite pokućstvo tako da dijete ne može lako doći do televizora.

video Možda te zanima... Kako televizija djeluje na dječji mozak? Vrtić

8. Potrudite se i sami što manje gledati televiziju

Djeca najbolje uče oponašajući; ako ste vi ovisnik o TV-sadržaju, velika je vjerojatnost da će i vaše dijete to biti.

9. Razmišljajte o televiziji kao o povlastici

Neki autori navode da je gledanje televizije mentalni ekvivalnet ishrane prezasićene šećerom i mastima, kao i slatkišima: ne treba je ukinuti ili zabraniti (jer zabranjeno je voće najslađe), ali je treba dozirati i voditi računa o tome da su zdravije aktivnosti dovoljno zastupljene.

10. Stvorite kućnu videoteku

Ciljano kupite ili snimite visokokvalitetne edukacijske ili zabavne programe, za koje znate da ne sadrže nasilje i neadekvatne poruke.

Savjete za smanjivanje negativnog učinka televizije donosi portal medijskapismenost.hr

računalo kompjuter ovisnost Možda te zanima... Zbog televizije i mobitela kasni jezično-govorni razvoj kod djece Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.