Roditelji Sretna mama 15. rujna 2016.

Mame iz parka i kako se nositi s njima

mame žene park
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Oprez, mlade mame! Budite spremne na prve susrete s drugim dobronamjernim i znatiželjnim majkama koje vrebaju iza svakog ugla

Postali ste mama. Nakon poroda, prvih problema, nespavanja, odlučili ste prošetati po parku. Prije nego krenete, budite svjesni da ste sad dio novog društva: društva mama. Čekate kod pedijatra, stojite u redu u ljekarni, sjeli ste na kavu (beskofeinsku, naravno) nakon što je šetnja uspavala bebu, pomažete djetetu kod prvog spuštanja niz tobogan. Sve su to situacije u kojima ćete sigurno sresti druge mame. I popričati s njima. Makar i niste namjeravali. Kako prepoznati različite tipove majki i kako se odnositi prema njima?

1. "Dosadna" mama u formi

Ne možete ne primijetiti kako joj je ravan trbuh. Kako je to uopće moguće kad je rodila prije samo mjesec dana? Kad diže bebu iz kolica, vidite samo utegnute mišiće na rukama. Kad se sagne, vidite samo stražnjicu tvrdu kao kamen. Nemojte joj zavidjeti na isklesanom tijelu. Kad dođe vrijeme da odbacite trudničke hlače koje još uvijek nosite jer vam je tako najudobnije, vježbanje s njom može biti pravi izvor inspiracije. Do tad, gledajte na drugu stranu.

Vježbe s kolicima za vraćanje forme nakon poroda

2. Osuđivački tip mame

Njena beba nikad nije imala pelenski osip jer koristi samo jednokratne eko pelene. Kupuje voće i povrće za prve kašice samo od provjerenih organskih proizvođača, a možda i uzgaja sama u vrtu. Ona nije kao ostale majke. Nemojte okretati očima jer ona to neće razumjeti. Umjesto toga, saznajte sve najbolje od nje i zatražite savjete koji vam mogu pomoći. 

3. Mama brbljavica

mame žene park  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

To je vrsta mama koja će vam prvi put kada vas vidi ispričati koliko dugo je rađala, je li imala epiziotomiju ili koliko joj je se zagnojio rez, jesu li joj bradavice ispucale, s čim ih maže. I da, seksala se šest puta od kad je rodila. Borite se protiv nagona da podijelite svoje priče. Jedna od mnogo stvari koje znamo o ovoj mami je da voli pričati. Ispričajte joj o svom zatvoru i svi će to znati dan poslije

4. Paranoična mama

Ona je mama koja budi svoje dijete kako bi bila sigurna da diše. Nakon što drugo dijete takne igračku njenog, odmah ju dezinficira. Kad vas ugleda, panično vas pozdravlja riječima kako je čula da vlada najsmrtonosniji tip gripe. Sve majke imaju malu crticu paranoične u sebi, pa nemojte provoditi previše vremena s njom. Zarazit će i vas.

Najveći strahovi mladih majki

5. Cmizdrava mama

Nju ćete odmah prepoznati. Iscrpljena je. Nema novaca. Budi se svakih sat vremena. Sve ju boli. Ne zna kako će preživjeti. Zbog nje u mislima vrištite: "Prestani!" Ali kod nje ima i jedna dobra stvar. Kad se radi o ćaskanju, ne morate se truditi. Vaš doprinos razgovoru može biti samo povremeno kimanje glavom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.