Roditelji Sretna mama 15. listopada 2017.

13 načina kako će vas odgajanje sina promijeniti kao osobu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad ste mama dječaka, život postaje velika avantura sa zaista malo dosadnih i rijetkih trenutaka. Bez obzira je li vaš dječak 'mamin sin' ili neustrašiv istraživač - postoji nešto čarobno u odgoju dječaka. Pročitajte 13 stvari zbog kojih ste nova osoba ako imate sina

Odgoj sina jedna je velika vijuga učenja od prvog dana. Ne učite samo stvari o njemu, već i o sebi. Cijelo iskustvo roditeljstva mijenja vam život iz korijena, a kao roditelj dječaka postajete drugačija i bolja osoba

mama sin majka Možda te zanima... Predivno mamino pismo otkriva u čemu je tajna veze majke i sina Roditelji

Anonimna mama objasnila je kako su sinovi promijenili njezin život, ali i nju kao osobu i kako će se to najvjerojatnije dogoditi i vama: 

1. Vidite život drugačijim očima

Prije nego što ste imali malenog dječaka, hodali ste kroz život bez da ste obraćali veliku pažnju na male stvari oko sebe (osim kad ste primijetili nešto što vas zanima). Sada ste na stalnom oprezu na svakodnevne stvari za koje znate da će vaš sin voljeti: puževi, bageri na cesti, veliki drveni štapovi na livadi. Zbog takvih sitnica zastanete i cijenite te male stvari. U svakom slučaju, imate potpuno novu perspektivu na svijet!

2. Niste više gadljivi

Kada vas popišaju ravno u oči dok ih presvlačite ili morate izvaditi puža iz sinovih usta - naviknuti ste na sve. Da, maleni dječaci znaju biti odvratni, ali sada vas više ništa ne može iznenaditi. Naučili ste slegnuti ramenima i prihvatiti. 

3. Počnete više prihvaćati svoje tijelo

Kada imate dječaka, posebno kada počnu ulaziti u pubertet - počnete više razmišljati o tome kako su žene prikazane. Odlučni ste u tome da vaš sin ne odraste misleći kako su žene s naslovnica časopisa ili zvijezde reality emisija primjeri kako bi žene trebale izgledati i zbog toga ste počeli više prihvaćati vlastito tijelo i sve 'nedostatke' na njemu. 

Iako se možda pravite da ste puni samopouzdanja oko svog tijela, znate da je vrijedno toga da pokažete svom sinu da prekrasne žene dolaze u svim oblicima i veličinama

Možda te zanima... 11 realnih situacija koje znaju samo mame dječaka Roditelji

4. Nije vam više toliko važan vanjski izgled

Kada provodite vrijeme zbližavanja sa svojim djetetom na način da vučete debla po parku, bacate kamenje u potoke i rijeke, igrate nogomet u dvorištu ili se 'hrvate' na krevetu - nema vremena za to da se pitate jesu li vam nokti svježe podrezani ili je li vam se kosa nakovrčala. Vaša svakodnevna uniforma uključuje udobne traperice, trenirke i majice i zapravo, potpuno je oslobađajuće imati pauzu od svih tih 'ženskih' stvari.

5. Imate novo otkrivenu svijest o ženskim pravima

Nisu samo djevojke te koje trebaju naučiti o ženskim pravima: dječaci trebaju također. Od iznimne je važnosti da budući muškarci odrastaju učeći o jednakosti, a kao najveći uzor svome sinu - vaš je posao da ga to naučite, bez obzira radi li se o malim ili velikim primjerima. 

mama, sin, razgovor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Povisili ste ljestvicu za svog partnera

Vaš odnos sa partnerom preslika je onoga kako će se vaš sin odnositi prema svojim partnerima u budućnosti. Zbog toga morate biti sigurni da je pod utjecajem onih dobrih stvari. Nakon svega, ako vaš partner misli da je u redu ostaviti svoje hlače na podu i ne spustiti dasku na zahodu - tako će misliti i vaš sin. Vaša buduća snaha ili zet bit će vam zahvalni jednog dana! 

fb Možda te zanima... 'Moj sin nikad neće biti preveliki 'muškarac' za kuhanje i kućanske poslove' Vrtić

7. Imate potpuno nove strahove

Kada ste mama dječaka u razvoju, postoji potpuno nova lista stvari o kojima brinete. Loše društvo, sexting, trudne djevojke - ovih stvari ima previše, posebno kada vaš sin uđe u pubertet

No, također, sve te brige i strahovi čine vas odlučnijima da stvorite odnos sa sinom u kojem možete razgovarati o bilo čemu i kojem će vaš dječak znati da vam se može povjeriti bilo kada. Bez onog 'dečki ne plaču' i takve gluposti!

8. Strpljiviji ste više nego ikad

Maleni dječaci čine se kao da većinu vremena provode u nekom svom svijetu, što znači da sve, od obuvanja cipela do učenja kako pisati i čitati - traje duplo duže nego što biste mogli očekivati. Sve te sitnice znaju biti frustrirajuće, ali zbog njih otkrivate ogromnu količinu strpljenja za koju nikad niste znali da postoji. 

fb Možda te zanima... Mama trojice dječaka mlađih od četiri godine: 'Borba je stvarna...' Roditelji

9. Prag srama spušta se jako, jako nisko

Kao ženi, 'muške stvari' vjerojatno su vam se uvijek činile strane, ali odgoj sina natjerao vas je da pređete preko bilo kakvog srama. Jednom kada se prvi puta susretnete s erekcijom kod novorođenčeta, možete prijeći preko svega...čak i bacanja skorenih maramica iz sobe vašeg tinejdžera. 

10. Postajete 'mama tigrica'

Postoji nešto posebno ranjivo kad su u pitanju mali dečki, sa svojom neurednom kosom i prljavim koljenima. A, ako bilo tko povrijedi vašeg sina - emocionalno ili fizički - vaša unutarnja ratnica oslobodi se u trenu jer ne postoji ništa što nećete učiniti da biste zaštitili svog dječaka. Oprez, mama tigrica na vidiku!

11. Nikada niste bili aktivniji

Baš poput psića, dječaci cvjetaju kada su na svežem zraku i kada su aktivni. Svaki dan je vrtlog igre, 'kopanja' po dvorištu, građenja utvrda od jastuka u kući i jurnjave po parku. Ni kavu čak ne možete popiti sjedeći jer vaš sin ne može mirno sjediti dok ju pijete. Ponekad je naporno, ali nikada nije bilo lakše obaviti onih 30 minuta (i puno, puno više) tjelovježbe na dan

majka park dijete ljuljačka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

12. Vaši interesi se proširuju

Nikada niste zamišljali da će doći dan kada će vas zanimati Bob Graditelj, Spiderman ili video igrice poput Minecrafta. I tko bi rekao da ćete ikada znati tko je zabio gol za Manchester prošli vikend? No, zbog toga jer ste angažirana mama, počinjete shvaćati da i 'muške stvari' mogu biti poprilično fora. Nakon svega, sve što nas zbližava s našim dječakom samo može biti dobra stvar, zar ne?

13. Vaše srce je trajno ispunjeno

Odgoj sinova zna biti težak: vaša košara za prljavo rublje uvijek je puna, ne možete hodati sobom, a da se ne spotaknete na Lego kockice i uvijek morate nekog podsjetiti da pusti vodu u zahodu. S druge strane, odgoj sinova itekako je zahvalan. Bez obzira imate li malog hiperaktivnog trogodišnjaka koji se obožava maziti s vama ili štrkljavog 11-godišnjaka koji je pred pubertetom, ali i dalje obožava mamine zagrljaje - nema sumnje da je biti mama dječaka nevjerojatan osjećaj i izvanredna privilegija

Možda te zanima... Što mame dječaka žele da znate o njima Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci