Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 20. svibnja 2016.

6 savjeta za bolji odnos s tinejdžerom

Ljuta mama
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pogreške koje možete napraviti dok pokušavate obuzdati hormone vašeg tinejdžera utjecat će na njihov život na vrlo dalekosežan način

Biti roditelj jednom tinejdžeru je vjerojatno najteži zadatak na ovom planetu. Pogreške koje možete napraviti dok pokušavate obuzdati hormone vašeg tinejdžera utjecat će na njihov život na vrlo dalekosežan način. To je razlog zašto morate pokušati izbjeći bilo kakve šanse za stvaranje velikih roditeljskih pogrešaka.

Svi tinejdžeri imaju probleme. Ako vaše dijete ne prolazi kroz posebno problematičan period, onda ste sretni. Ali, tinejdžeri su emocionalno nestabilni, a nisu još uvijek dovoljno zreli da donose prave odluke. U nastavku pročitajte nekoliko pogrešaka koje roditelji često čine sa svojim tinejdžerima.

1. Prigovaranje

Vaše dijete je u fazi kada ne može podnijeti nikakvo prigovaranje. Hormoni koji u ovoj dobi „divljaju“ jedva im daju dovoljno strpljenja da slušaju predavanja u školi. Ako mu budete prigovarali kod kuće, oni će vas prestati shvaćati ozbiljno.

Djetetu ne treba prijateljstvo s roditeljima

 2. Vrijeđanje

Mislite li da će vam vikanje na vaše dijete i vrijeđanje u javnosti pomoći da mu/joj pošaljete poruku? Pa, onda ste u krivu. Tinejdžeri su vrlo osjetljivi kada je u pitanju njihovo samopouzdanje. Na ovaj način sigurno ćete utjecati na njihovo samopouzdanje, a to se može odraziti na njihov čitav život.

3. Oni su uvijek u krivu

Samo zato što je vaše dijete u osjetljivoj dobi, to ne znači da mu/joj nedostaje inteligencija ili nagon. Postoje stvari u kojima vi niste u pravu, a oni jesu. Budite dovoljno ponizni priznati kako i vi niste bili u pravu u nekim situacijama.

Ljutnja je zdrav i koristan osjećaj

4. Donošenje odluka za njih

Odabrati medicinu ili pravo jest odluka vašeg djeteta. Nemojte pokušavati odlučivati o životu vašeg djeteta. Prisiljavanje vašeg djeteta na nešto samo pogoršava njihove tinejdžerske traume. To je neetičko i loše roditeljstvo.

Prednosti i mane davanja džeparca djetetu

5. Špijuniranje

Prekinite s prisluškivanjem telefonskih razgovora vaše kćeri i sličnih stvari. Tinejdžeri vole imati privatnost, a vi to morate poštovati. Ako vaša djeca znaju da ih prisluškujete, oni će se samo udaljavati od vas.

O roditeljima ovisi kakvu će sliku o sebi imati dijete

6. Biti previše prijateljski raspoložen

Ako postoji stvar koju tinejdžeri najviše mrze, onda je to kada roditelji pokušavaju s njima ostvariti previše prijateljski odnos. Oni imaju puno osoba svoje dobi koje im mogu biti prijatelji. Vi stvarno ne morate biti prijatelj s vašom djecom, jer iz njihove perspektive vaše prijateljstvo je samo još jedan način "njuškanja".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.