Beba Mama poslije poroda 11. lipnja 2023.

Kako se ženski mozak mijenja nakon rođenja djeteta?

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zahvaljujući promjenama u različitim, međusobno povezanim područjima mozga, kao i poplavi hormona tijekom trudnoće i nakon poroda, mlade su mame toliko očarane svojim bebama, a uz neopisivu majčinsku ljubav, javljaju se i snažni zaštitnički porivi i stalna zabrinutost

Mnogi roditelji prvi susret sa svojim djetetom opisuju kao ljubav na prvi pogled. I znanstvenici danas potvrđuju da je promjena koja se događa u mozgu kada dobijemo dijete vrlo slična onoj kada se zaljubimo. To je obično izraženije kod mladih majki, kojima se mozak počinje mijenjati već tijekom trudnoće. 

Ljubav i briga počinju promjenama u mozgu

Dokazano je da se promjene događaju u različitim dijelovima mozga, siva tvar se zgušnjava, a moždana aktivnost povećava se u područjima zaduženima za suosjećanje, tjeskobu i socijalne interakcije. Upravo zahvaljujući ovim promjenama, kao i poplavi hormona tijekom trudnoće i nakon poroda, mlada je majka toliko očarana svojom bebom, a uz neopisivu majčinsku ljubav, javljaju se i snažni zaštitnički porivi i stalna zabrinutost.

Istraživač mozga Pilyoung Kim za portal The Atlantic kaže kako se tijekom prvih mjeseci nakon poroda kod mnogih majki javljaju simptomi opsesivno-kompulzivnog poremećaja, poput pretjeranog pranja ruku ili stalnog provjeravanja diše li beba

"Majke u tom razdoblju puno razmišljaju o stvarima na koje zapravo ne mogu utjecati. Stalno razmišljaju o bebi. Je li beba zdrava? Bolesna? Sita? U mozgu žena, kao i kod životinja tijekom babinja, događaju se promjene koje potiču snažnu želju da se pobrinu za svoje dijete", kaže Kim.

Možda te zanima... Poruka svakoj ženi koja je prvi put mama: 'To je najteža stvar u životu! Ne zaboravi to, Kraljice!' Roditelji

Čudesna amigdala

Za majčinske osjećaje i ponašanje odgovorno je nekoliko međusobno povezanih regija u mozgu. Posebno mjesto među njima ima amigdala, skup neurona u obliku badema, povezan s emocionalnim reakcijama poput straha, tjeskobe i agresije. U normalnom mozgu, aktivnost u amigdali povećava u tjednima i mjesecima nakon rođenja djeteta.

Istraživači smatraju da je taj rast amigdale, podržan koktelom hormona, povezan s ponašanjem mladih majki i čini ih izuzetno osjetljivima na potrebe njihove bebe. Istraživanja su pokazala da je aktivnost u amigdali povezana sa snažnim osjećajima majke prema vlastitoj bebi, u usporedbi s ostalim bebama.

Poplava hormona ljubavi

Sve je to povezano i s hormonima koji preplavljuju amigdalu, koja sada ima i više hormonskih receptora za hormone poput oksitocina, koji se počinje pojačano lučiti tijekom trudnoće i posebno poroda, a onda i tijekom dojenja. 

"Promjene su vidljive i kod hormona i na mozgu. Razine oksitocina, koji je odgovoran za stvaranje veze između majke i novorođenčeta kod svih sisavaca, dramatično se povećavaju tijekom trudnoće i babinja, a što je majka više angažirana u brizi za bebu, porast oksitocina je veći", kaže neuroznanstvenica Ruth Feldman.

Promjene u mozgu majke najveće su s prvim djetetom, no nije poznato vraća li se mozak ikad u stanje u kakvom je bio prije poroda. No važno je napomenuti da ove promjene nisu rezervirane samo za novopečene majke. One se mogu primijetiti i kod očeva, posebno onih koji su duboko uključeni u brigu o bebi.

Možda te zanima... Mama objasnila zašto se žene toliko promijene nakon djece Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.