Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. lipnja 2016.

Edipov kompleks: 'Mama, ja sam se zaljubio u tebe'

mama i sin dječak majka
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Edipov, odnosno Elektrin kompleks javlja se i razrješava tijekom falusne faze razvoja, od četvrte do sedme godine. Razvojni zadatak u ovoj fazi jest spolna identifikacija i identifikacija djeteta s roditeljem istoga spola. Normalno se razrješuje odricanjem od seksualnog zanimanja za roditelja suprotnog spola

Grčka mitologija govori da je Edip bio sin kralja Laja i kraljice Jokaste kojemu je predodređeno da će ubiti svoga oca i oženiti majku. Upravo na temelju te mitske priče Sigmun Freud je kasnije u svojoj psihoanalitičkoj teoriji nazvao ovaj psihološki koncept Edipovim kompeksom.

Što je edipov kompleks? 

Edipov kompleks jest, još uvijek pomalo kontroverzni, koncept o nesvjesnoj želji djeteta za roditeljem suprotnog spola, koji je razvio poznati psihijatar i psihoanalitičar Sigmund Freud. Dakle, po Freudovoj psihoseksualnoj teoriji razvoja, osobnost se razvija u pet faza, a u središtu prve tri su erogene zone, izvor primarnog djetetovog zadovoljstva. Te faze jesu:

  • oralna faza - erogena zona su usta, a zadovoljstvo nastaje zbog sisanja, gutanja, grizenja i žvakanja
  • analna faza - zadovoljstvo predstavlja ispuštanje, a kasnije zadržavanje stolice
  • falusna faza - užitak predstavljaju manipulacije s falusom - penisom ili klitorisom

Edipov/Elektrin kompleks javlja se i razrješava tijekom falusne faze razvoja, (od četvrte do sedme godine) kada je erogena zona smještena na vlastitim genitalijama, a dijete postiže ugodu podraživanjem spolnih organa- dodirivanjem.

Razvojni zadatak u ovoj fazi jest spolna identifikacija djeteta i identifikacija djeteta s roditeljem istoga spola. Normalno se razrješuje postupnom identifikacijom s roditeljem istog spola te odricanjem od seksualnog zanimanja za roditelja suprotnog spola. Većina ljudi preraste edipalnu fazu, iako to nije pravilo.

Edipov kompleks kod žena i muškaraca 

Edipov kompleks kod žena i muškaraca obilježava privlačnost koju dijete osjeća prema roditelju suprotnog spola te neprijateljstvo i rivalitet prema roditelju istog spola (suparniku). Dakle, dijete je ljubomorno na roditelja istog spola te ga želi ukloniti i zauzeti njegovo mjesto, odnosno primjerice dječak želi da otac nestane kako bi imao majčinu pozornost samo za sebe.

Kompleks se razrješava između pete i šeste godine, kada se dijete u strahu od kazne zbog svojih nesvjesnih želja, identificira s roditeljem istog spola (ponovno se javlja u adolescenciji kada se premještaju na socijalno prikladne članove suprotnog spola). Razrješenje kompleksa se događa kada očev autoritet dopre do djeteta i dijete počne osjećati strah da će biti kažnjeno.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Rivalitet prema roditelju istog spola

Naime, kod djeteta se tada razvije kastracijski kompleks i ono se boji, da će na dječakove agresivne namjere odgovoriti kastracijom. Tada nestaje želja za majkom i dijete se počinje identificirati s ocem. Ova identifikacija rezultira formiranjem superega koji predstavlja sve društveno prihvatljive norme i pravila koje dijete internalizira i ponaša se u skladu s njima tijekom svog života. Konačno, dijete potiskuje sve i sva memorija o kompleksu ulazi u fazu latencije.

Mnogi stručnjaci priznaju značenje Edipalnih veza u razvoju osobnosti u našoj kulturi, ali ljubav/privlačnost prema roditelju suprotnog spola te antagonizam prema roditelju istog spola, ne smatraju nužno seksualnim rivalitetom već i kao moguću reakciju na roditeljski autoritet. Nadalje, antropolozi dovode u pitanje i postojanje ovog kompleksa u nezapadnim društvima te smatraju kako se razvija kao rezultat društvene okoline, odnosno ne kod svih ljudi.

Što je Elektrin kompleks?

Kod djevojčica Edipov kompleks se naziva Elektrin kompleks, a iskazuje se kroz agresiju prema ocu i seksualnu želju za majkom, jer djevojčica misli da posjeduje falus. Dakle, i ovdje djevojčica, kao i dječak, želi posjedovati mamu i ukloniti tatu. Do razrješenja dolazi s pojavom falusne ljubomore, odnosno kada djevojčica shvati da nema falus, za to okrivljuje majku te usmjerava svu svoju pažnju na oca, a ljutnju prema majci.

Razrješenje kompleksa završava se istom vrstom identifikacije kao i kod dječaka, a do potpunog razrješenja dolazi kada se djevojčica identificira s roditeljem istog spola (majkom), a u manjem opsegu s ocem i usvoji norme superega. Također, i ovdje pri ulasku u fazu latencije, dolazi do potiskivanja pamćenja na ovaj period.

Ako se Edipov ili Elektrin kompleks ne razriješi, dijete se mentalno ne razdvaja od roditelja, a to naravno, ima utjecaj na psihoseksualni razvoj osobe, ponašanje prema roditeljima, prema suprotnom spolu, odabir zanimanja i slično. Nadalje nerazriješen kompleks u odrasloj dobi može uzrokovati niz psihičkih poremećaja. U trenutku kad ti poremećaji počnu smanjivati kvalitetu života, svakako je potrebno obratiti se stručnjaku, odnosno psihijatru.

U ovom životnom razdoblju najveću važnost ima razvoj seksualnih stavova i uvjerenja. Vrsta seksualnosti koja se javlja u falusnoj fazi ne odnosi se nužno na djetetovu želju za spolnim odnosima s roditeljem suprotna spola. Premda su dječakovi osjećaji prema majci seksualno obojeni, pojam stvarnog seksualnog odnosa često je neodređen. U ovom razdoblju psihoseksualnog razvoja prisutni su znatiželja glede seksualnih pitanja, seksualno maštanje, masturbacija, obrasci spolnog poistovjećivanja i seksualna igra na koje roditelji trebaju adekvatno reagirati.

Pročitajte što se još u razvoju vašeg djeteta događa u dobi od četiri godine!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.