Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 14. svibnja 2015.

Nevjerojatne sličnosti između tinejdžera i dvogodišnjaka

djeca
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Drastične promjene raspoloženja i strastvena žudnja za samostalnošću samo su neke od sličnosti između djece jasličke dobi i adolescenata, a sve to ima podlogu u razvoju mozga

Iako su desetak godina starija, djeca u pubertetu imaju puno sličnosti s mališanima jasličke dobi, koja se ponekad naziva i "prvim pubertetom". Već na prvi pogled, zajedničke su im drastične promjene raspoloženja i strastvena želja za samostalnošću, no ima još toga. Dr.sc. Daniel L. Davis, forenzički psiholog specijaliziran za adolescente, za Yahoo Parenting objašnjava kako se dvogodišnjacima i tinejdžerima mozak podjednako intenzivno razvija te otkriva još neke sličnosti među njima.

Nemaju samokontrolu

"Zadnji se razvijaju dijelovi mozga zaduženi za prosuđivanje, regulaciju impulsa i izvršne funkcije, odnosno sposobnost samopromatranja i samokontrole", kaže Davis. Dakle, frustrirani dvogodišnjak koji iznenada počupa sestru za kosu i tinejdžer koji odluči ne napisati zadaću da bi se družio s prijateljima, nisu namjerno "zločesti". Njihovi mozgovi još uvijek ne mogu funkcionirati drugačije.

Imaju divlje promjene raspoloženja

Nedostatak samokontrole također znači da su dvogodišnjaci i adolescenti često preplavljeni svojim snažnim emocijama pa su iz minute u minutu mogući prijelazi od histeričnog smijeha do gorkih suza i natrag. 

Imaju ogroman ego

"Mala djeca su egocentrična jer im je pogled na svijet vrlo ograničen. Sve se vrti oko njih i njihovih obitelji. Tinejdžeri su puno sposobniji za apstraktno razmišljanje, ali im je još uvijek teško uživjeti se u stajalište druge osobe", kaže forenzički psiholog.

Ne boje se opasnosti

Nepotrebno izlaganje riziku nije svojstveno samo adolescentima koji eksperimentiraju s alkoholom. Svatko tko ima dijete jasličke dobi zna da će se, čim skrene pogled, njegov maleni poput Spidermana probati popeti na policu s knjigama, samo kako bi došao do one koju u tom trenutku želi. 

Inzistiraju na neovisnosti

Tinejdžeri i dvogodišnjaci sve žele napraviti sami, uz vašu minimalnu pomoć ili savjet, i to je dobra stvar. "I jedni i drugi imaju pozitivnu potrebu za samostalnošću", kaže Davis i objašnjava: "U drugoj godini počinje se razvijati osjećaj identiteta, što dijete izražava i tako da svemu govori 'ne'. Ono zapravo govori da je odvojena osoba. U pubertetu dolazi do individuacije i razvoja osobnog identiteta."

Žude za strukturom, iako se bore protiv nje

Djeca jasličke dobi i tinejdžeri mogu se snažno buniti protiv pravila, ali i jedni i drugi zapravo trebaju granice da bi se osjećali sigurno.

Znaju vas dovesti do ludila

"Adolescenti će testirati granice, jednako kao i djeca od dvije ili tri godine", kaže Daniel L. Davis. Tinejdžeri mogu biti osobito vješti u biranju riječi koje će vas povrijediti, dok će vas dvogodišnjaci gledati u oči dok čiste pladanj na svojoj stolici za hranjenje i bacaju cijeli ručak na pod. U oba slučaja, istražuju s čime se mogu izvući, a s čime ne. I tu se vraćamo na važnost granica kako bi se osjećali sigurno.  

Spavaju poput medvjeda

I jedni i drugi mogu spavati po devet sati svake noći, ili više, i to je dobro za zdravlje, posebno za tinejdžere koji se često ne odmaraju dovoljno. San je ključan za njihove mozgove i tijela u razvoju, a važan je i u prevenciji emocionalnih ispada.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.