Beba Razvoj u 1. godini 22. svibnja 2022.

Savjeti s Harvarda: 5 koraka za razvoj znatiželjnog bebinog mozga

Foto: Thinkstock ; razvoj znatiželjnog bebinog mozga
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako će beba razvijati svoj mozak i komunikaciju ovisi o samoj okolini, odnosno u ovom najranijem periodu ovisi o roditeljima

Svaki roditelj želi osigurati da se bebin mozak razvija do njegovog punog potencijala, a istraživači Harvardskog sveučilišnog centra za dječji razvoj kažu kako je određena igra roditelja i djeteta poznata kao "serve and return" savršena vježba za male mozgove. Znanost potvrđuje da takav način gradi temelje za bebin razvoj mozga te za budući razvoj potencijala, ponašanja i zdravlja.

Znanstvenici: Bebe vole mamin glas, ali riječi uče od tate

Dobra vijest je da ti to već sigurno radiš kad tvoja beba reagira na zvukove i geste te praviš glupa lica i postavljaš pitanja. Kako bi se razvio potpuni potencijal dječje mozga istraživači s Harvarda kažu da bi roditelji trebali slijediti ovih pet koraka:

1. Obrati pažnju kada tvoja beba 'servira' i reagiraj

Kada beba ukazuje na nešto ili radi određene zvukove i izraze lica, onda 'servira' i daje priliku roditeljima da sudjeluju u interakciji. Kad roditelj odgovori bebi, ne samo da potiče dijete na istraživanje svijeta oko sebe, već uči o njezinim interesima i mogućnostima.

Istraživači s Harvarda kažu da to roditelji ne mogu činiti cijelo vrijeme, naravno da su zauzeti, zato predlažu iskorištavanje mirnih trenutaka: kada si u redu u trgovini ili si upravo promijenila pelenu, a beba počinje pokazivati, prati njezin fokus i pogledaj što pokušava pokazati.

beba - neobičan izraz lica Možda te zanima... Što znače bebini izrazi lica? Beba

2. Podrži bebu reagirajući na 'servis'

Iako znanstvenici znaju da roditelji ne mogu uvijek reagirati na dijete, ističu da je jako važno da roditelji priznaju kad mogu. Za bebu može biti jako stresno kada ne dobije povratnu informaciju. Prepoznavanje onoga što tvoju bebu zanima je znak njoj da čuješ i razumiješ njezine misli i osjećaje. S druge strane to potiče znatiželju koja jača snagu mozga i uspostavlja neurološke veze.

mama, beba Možda te zanima... Vježbe za poticanje govora kod beba od 0 do 12 mjeseci Beba

3. Imenuj bebin interes

Mali mozgovi stvaraju jezične veze puno prije dijete progovori. Ako beba pokazuje na nešto, imenuj taj objekt. Možeš reći: "Da, to je pas". Tim s Harvarda kaže da roditelji trebaju imenovati sve za što dijete pokaže interes, bez obzira je li to objekt, osoba, osjećaj ili neka radnja. Imenovanje i kombiniranje tih svih stvari ("Vidiš li tatu?") nije jako komplicirano za bebu, a pomoći će njezinom mozgu da razvije jezične vještine i da osjeća svijet oko sebe.

beba Možda te zanima... Kako beba doživljava svijet? Beba

4. Daj bebi vrijeme da reagira

Nakon što si odgovorila na bebinu reakciju, daj joj trenutak da odgovori. Ovo se događa cijelo vrijeme u komunikaciji s bebom, ali čekanje da dijete oblikuje odgovor je presudno, prema harvardskim istraživačima. Budući da bebe uče toliko stvari odjednom, trebaju malo dodatnog vremena da bi došle do odgovora. Kada čekaš odgovor daješ djetetu vrijeme da razvije ideje koje će pomoći u izgradnji povjerenja i neovisnosti. Također podučava samokontrolu i pomaže bebi da razumije interakciju s drugim ljudima.

Možda te zanima... Bebe razumiju više nego što mislite Beba

5. Neka beba završi ovu igru

Kada si odradila cijeli ciklus, servis, reakcija i imenovanje, prati što beba dalje radi. Ako ide dalje ili je uzela novu igračku ili postala razdražljiva znači da je igra završila i da je vrijeme za novi krug. Primjećivanjem signala da je dijete završilo igru, roditelj stvara novu priliku na nove igre i novo istraživanje svijeta. 

Istraživanja pokazuju da se u bebinom mozgu stvara više od jedan milijun neuronskih veza svake sekunde u prvoj godini djetetovog života. Prema su geni baza na kojoj se mnogo toga gradi, roditelji imaju najveći utjecaj na razvoj bebinog mozga.

beba, plač Možda te zanima... Tajni jezik beba - prepoznaj značenje plača Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.