Beba Razvoj u 1. godini 17. travnja 2021.

5 vježbi za poticanje bebinog rasta i razvoja

beba novorođenče
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi roditelji uživaju dok gledaju kako im djeca rastu, ponosni su na njihov napredak i na sve novo što nauče. Ali nerijetko se pitaju kako mogu pomoći u u boljem napretku

Medicinski stručnjaci tvrde da nijedna beba ne može prijeći u sljedeću razvojnu fazu dok joj se živčani sustav ne razvije dovoljno. Međutim, ono što kao roditelj možeš učiniti jeste da najmlađima pružiš podršku i poticaj kako bi se bez problema i što zdravije razvijali.

Svaka beba je jedinka za sebe. Dječji razvoj se ne odvija pravocrtno već "skokovito", s razdobljima kada se naizgled ništa ne događa. Međutim, u vrijeme tih "mirnih" faza živčani sustav se razvija do one točke kada je moguće postići drugi očigledan korak u razvoju. Sasvim je normalna pojava da u određenim periodima dijete u nečemu napreduje, a u nečemu zaostaje. Ali, to te ne treba brinuti. Međutim, ako ono ozbiljno zaostaje na svim poljima, najbolje je da se obratiš liječniku. Moguće je i da je sve u redu i da napredak u razvoju samo što nije nastupio. Naravno, sve ove igre i vježbice neće imati efekta ukoliko beba ne osjeti vašu ljubav i pažnju.

beba, spavanje Možda te zanima... Šaptačica bebama otkriva kako znati kad je bebi vrijeme za spavanje Beba

1. Vježbe promatranja

Beba voli promatrati predmete koji su u pokretu i uživa u jarkim bojama. Sviđat će joj se promatrati šarene igračke obješene iznad krevetića. Pokušavat će ih dohvatiti ili čak pokrenuti. To je rani oblik igre i stoga ga treba poticati. Igračke možeš pričvrstiti kako ne bi padale, a na tržištu postoje posebni kompleti igračaka namijenjeni za razvijanje aktivnosti. One će pomoći da beba ostvari koordinaciju ruku i očiju, a uz to će joj pružiti mnogo zanimljivih mogućnosti za upoznavanje raznolikosti zvuka i pokreta.  25 supermoći s kojima se bebe rađaju

2. Vježbe u kadici

Beba bi se, također, trebala igrati u kadici za vrijeme kupanja. Isprva ćete je u tome poticati, prskajući joj trbuščić vodom i pričajući joj, a ona će ubrzo naučiti kako može i sama prskati. Vrlo je važno da neprestano pričaš i da se izravno obraćaš svojoj bebi. Iako ona ne razumije tvoje riječi, raspoznaje glas, a kada napuni dva mjeseca, počet će ispuštati prve gugutave zvukove. Također je preporučljivo da bebi pjevaš, ona će u tome uživati.

Kod šestomjesečnih beba primjećuju se velike promjene. Težina im se znatno povećala, šake, koje su do tada obično bile čvrsto stisnute, sada se sve češće otvaraju. U tom uzrastu, pogled se već zadržava na određenim predmetima a pratit će i osobu koja se kreće. Beba sada uživa u društvu. Već s osam mjeseci bebe razumiju društvena pravila

beba spavanje san Možda te zanima... Bebe rastu brže dok spavaju Beba

3. Vježbe za sjedenje

Beba koja je napunila šest mjeseci po mnogo čemu se razlikuje od novorođenčeta. Ona sada može sjediti, ako ima dobar oslonac. Ukoliko je držiš u stojećem položaju, veći dio svoje težine moći će prebaci na nožice i kotrljati se ako je staviš na pod. U tom uzrastu voli ležati na leđima i igrati se sa svojim stopalima. Također, već je u stanju držati bočicu ili šalicu s poklopcem na rupice. Može držati zvečku, a kada je ispusti, pogledat će prema mjestu gdje je pala. Ako ugleda nešto što želi držati u rukama, ispružit će ruke prema vama. Zna koga voli, a koga ne. Može negoduje ako je nepoznate osobe uzmu u naručje. Voli se igrati skrivača i smijat će se naglas kad god se ponovno pojavite.

beba igranje igra | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U tom uzrastu, vrlo je koristan i vrtić za bebe. To je sigurno mjesto u koje možeš staviti bebu dok obavljaš uobičajene kućanske poslove ili si zauzeta nekom drugom aktivnošću, a igračke su joj nadohvat ruke. Naravno, u tome ne bi trebalo pretjerivati ​​jer kada je dijete predugo u ogradici, ne potiči je na puzanje ili se kreće na neki drugi način. Neke bebe nikada neće puzati i odmah sa sjedenja prelaze na hodanje.

beba heroj Možda te zanima... 6 iznenađujućih stvari koje bebe rade Beba

4. Vježbe za komunikaciju

Ako ti beba nešto pokušava reći, odgovori joj. Također, pjevaj joj i recitiraj. Bebi će se osobito sviđati igre koje uključuju radnje, pogotovo ona "gdje zeko pije vodicu" i slične. Bebe i mala djeca vole stalna ponavljanja određenih stvari, pratiti ritam, pa je puštanje glazba poželjno čak i u ovom uzrastu. Muške bebe plaču nižim tonovima, ženske višim?

Možda te zanima... stvaru Beba

5. Boje

Dječja soba s mnogo svjetlosti, šarenim zavjesama, slikama i crtežima svidjet će se tvojoj bebi. Ne koristi previše pastelne tonove, ni u dekoru ni u garderobi. Kada bebu izvodiš u šetnju, na kolica nemoj navlačite zaklon, osim ako nije ružno vrijeme. Kako će beba onda vidjeti veliki, uzbudljivi svijet koji treba otkriti?

beba igračke Možda te zanima... Kako kod bebe prepoznati koja je ruka dominantna? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.