Beba Razvoj u 1. godini 26. rujna 2018.

Bebe rođene s velikom glavom imaju jednu veliku prednost

novorođenče spava spavanje beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Veličina bebine glave na rođenju povezana je s kasnijim uspjehom u životu, a veći opseg glave i volumen mozga povezuju se s većom inteligencijom, otkrili su znanstvenici

Veća je vjerojatnost da će novorođenče s većom glavom biti pametnije i uspješnije u životu, pokazalo je istraživanje. Provela ga je UK Biobanka, a povezala je veću inteligenciju s većim opsegom glave i volumenom mozga. 

Pratili su pola milijuna Britanaca kako bi otkrili vezu između gena, psihičkog i mentalnog zdravlja te njihovog životnog puta. Profesor Ian Deary sa Sveučilišta u Edinburghu vodio je istraživanje te objasnio da je inteligencija povezana i s genskim varijantama.

beba Možda te zanima... Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije Beba

"Vrlo značajnu povezanost otkrili smo između kognitivnih rezultata testova i poligenskih profila među kojima su intrakranijski volumen mozga, opseg glave novorođenčeta i kognitivne sposobnosti djeteta", objavili su znanstvenici u Molecular Psychiatry Journalu.

Novi dokazi su toliko čvrsti da stručnjaci tvrde da mogu predvidjeti hoće li dijete ići na fakultet na osnovu njegovog DNK.

Možda te zanima... Dr. Rajović: Roditelji od rođenja bebe rade greške koje štete razvoju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.