Beba Razvoj u 1. godini 11. ožujka 2017.

Bebe razumiju više nego što mislite

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sva djeca ponekad pokušavaju prevariti svoje roditelje, a otkriveno je da mališani nauče lagati mnogo ranije nego što se to prvotno mislilo

Bilo da lažu da nisu pojeli sve kekse iz kutije ili nisu slomili igračku, sva djeca su barem jednom pokušala prevariti roditelje, ali vjerojatno niste znali koliko rano se počinju baviti takvim aktivnostima.

Stručnjaci za ponašanje otkrili su da bebe počinju lagati već sa svega šest mjeseci života. Zahvaljujući tim prvim, jednostavnim lažima, "pripreme" se za mnogo kompleksnije prevare u kasnijim godinama života.

djevojčice djevojčica razgovor Možda te zanima... Djeca koja ranije počinju lagati su inteligentnija? Vrtić

Do sada su psiholozi smatrali da mozak u razvoju ne posjeduje sposobnosti za tako 'profinjenu' umjetnost laganja sve dok dijete ne napuni četiri godine.

Međutim, nakon ispitivanja više od 50 mališana i njihovih roditelja, znanstvenici sa Sveučilišta u Portsmouthu utvrdili su sedam kategorija prevare kojima se koriste bebe starosti od šest mjeseci do tri godine.

Novorođenčad brzo nauči da im korištenje taktika poput lažnog plakanja i smijanja donosi pažnju. Kad navrše osam mjeseci, javljaju se mnogo kompleksnije prevare, poput skrivanja zabranjenih aktivnosti ili pokušaja odvlačenja  pažnje roditeljima. Dvogodišnjaci koriste daleko sofisticiranije tehnike, poput blefiranja ako im se zaprijeti kaznom.

Možda te zanima... Bebe koriste lažni plač da bi privukle pažnju roditelja Beba

Lažno plakanje jedno je od najranijih oblika prevare i novorođenčad se njome koristi da privuku pažnju čak i kada je sve u redu. To se prepoznaje po tome što naprave pauzu dok čekaju hoće li roditelji reagirati prije nego što ponovo zaplaču.

To dokazuje da su očigledno sposobni uočiti da to što rade ima efekta, što je u suštini sve ono što odrasle osobe rade kada lažu, osim što je to kod odraslih više pitanje morala.

mama i beba komunikacija prstima Možda te zanima... Već s osam mjeseci bebe razumiju društvena pravila Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.