Beba Razvoj u 1. godini 23. srpnja 2018.

Kako i koliko dugo čitati bebi od rođenja do godinu dana?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogo roditelja se pita kada je pravo vrijeme za čitanje bebi, a odgovor je da nikada nije prerano. Čitanje je savršen način da razvijete povezanost sa svojom bebom, a čitanjem ćete potaknuti razvoj djetetovog pamćenja, ali i njegove govorne vještine

Zašto bebama treba čitati?

Mozak novorođene bebe gotovo da je "prazan". On se tek treba napuniti informacijama koje će dijete s vremenom skupljati gledajući, slušajući, promatrajući, učeći. Međutim, dok se ne počne kretati i samostalno upoznavati svijet oko sebe, čitanjem bajki i pjevušenjem jednostavnih pjesmica, privući ćete bebinu pažnju i stimulirati rad živčanih stanica njenog mozga.

Možda te zanima... Zašto biste bebama od 6 mjeseci već trebali čitati naglas? Beba

Ako, primjerice, počnete čitate bebi prije nego što navrši šest mjeseci, do prvog rođendana ona će naučiti proizvoditi sve glasove koji su joj potrebni da bi tečno (ne tepajući!) govorila materinski jezik. Osim toga, čitanjem naglas potaknut ćete razvoj djetetovog pamćenja, kao i njegovih govornih vještina. Dokazano je da djeca kojima su roditelji odmalena čitali bajke, imaju bujnu maštu, kreativna su i slikovito se izražavaju

mama, beba, čita | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako čitati i koliko dugo?

Do 6 mjeseci

Iako neki stručnjaci smatraju da čitanje novorođenčetu nije uzalud potrošeno vrijeme, većina se slaže da s ovom aktivnošću treba započeti u dobi od oko pet mjeseci. Tada većina beba pokazuje interes za jarke boje, pa je tada pravo vrijeme da počnete sa zajedničkim razgledavanjem slikovnica.

mama i djeca listaju slikovnice Možda te zanima... Kako odabrati slikovnicu primjerenu dobi djeteta? Beba

Pokazujte djetetu slike i razgovijetno izgovarajte nazive svega što je u njima prikazano. U ovom uzrastu, beba ne razumije značenje riječi, ali je ovo odlična vježba za budućnost. U početku će njezina pažnja trajati kratko, pa joj nemojte čitati dulje od nekoliko minuta. Međutim, kako bude rasla, rast će i njezina pažnja, pa će vremenom sve duže uživati ​​u druženju sa slikovnicama i bajkama.

Od 6 do 12 mjeseci

Beba starija od šest mjeseci postupno počinje povezivati značenje riječi sa slikom koju joj pokazujete. Ona još ne zna govoriti, ali je sposobna upamtiti gdje se koja slika nalazi. U dobi od oko dvanaest mjeseci izgovorit će "muuu" nakon što joj prstom pokažete kravu. Pokušat će vas oponašati i unaprijed će znati što se nalazi na sljedećoj stranici.

knjiga čitanje Možda te zanima... Postoji dobar razlog zašto djeca vole kad im čitate iste priče Vrtić

5 korisnih savjeta za čitanje:

  • Dok čitate bebi, držite je u krilu, mazite je i obraćajte joj se nježnim glasom
  • Potrudite se da joj što vjernije dočarate emocije (ako je netko ljut, namrštite se; ako je radostan, smijte se i proizvodite smiješne zvukove)
  • Dok izgovarate / pjevušite pjesmice u stihovima, držite bebu u krilu i zajedno tapšajte
  • Ponavljajte jednu te istu pjesmicu ili bajku sve dok po izrazu djetetovog lica ne shvatite da joj je poznata
  • Kada beba malo poraste, dozvolite joj da sama lista knjigu

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.