Beba Razvoj u 1. godini 5483 prikaza 15. svibnja 2013.

Što znače bebini izrazi lica?

beba - neobičan izraz lica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Otkrijte što vam beba želi poručiti namrgođenim licem, naletima plača i bacanja stvari te što znači intenzivan pogled u određenom smjeru

"Bebe i mala djeca su poput odjela za istraživanje razvoja ljudske vrste", tvrdi razvojna psihologinja Alison Gopnik. Autorica knjige "Beba filozof: Što nam dječji mozak govori o istini, ljubavi i smislu života", tvrdi da bebe puno znaju o ljudima i svijetu, a iako ne govore, iz njihovih grimasa možemo saznati što one zapravo misle.

Tajni jezik beba - prepoznajte značenje plača

Alison Gopnik objašnjava uobičajene izraze lica i geste beba za koje roditelji nisu sigurni što znače.

Namrgođeno lice

Namrgođeno lice koje može biti popraćeno gunđanjem, znači da se beba ne osjeća ugodno, posebno ako plače. Moguć krivac za ovo su plinovi, što možete riješiti blagim masiranjem trbuščića. Namrgođeno lice bez plakanja i širenje očiju može vas upozoriti da se beba pokakala.

Istraživački pogled

Bebe lako postanu fascinirane mnogim stvarima koje ih okružuju, a da su u tom stanju otkrit će vam njihov intenzivan, istraživački pogled u određenom smjeru ili prema nekom predmetu. Alison Gopnik objašnjava da djeca vole pratiti kako se stvari kreću, a najviše ih zanimaju rubovi i kontrasti.

Osim toga, bebama je izuzetno zanimljivo gledati stvari ili osobe koje nestaju. Švicarski psiholog Jean Piaget tvrdio je da bebe ne razumiju da predmet koji nestaje i dalje postoji, međutim posljednja istraživanja negiraju tu teoriju. Naime, bebe i dalje gledaju i očekuju da se mama vrati čak i kad su je vidjeli da je nestala iz njihovog vidnog polja.

Namrgođene obrve i stisnute usne

Ako ima namrgođene obrve i napućene usne, vaše je dijete vjerojatno previše stimulirano vanjskim informacijama i potrebno mu je malo samoće. Kako biste smirili bebu, stavite je u njezinu ležaljku ili ljuljačku i polagano se udaljite od nje.

Naleti plača, vikanja ili bacanja stvari

Beba koja iznenadnim plačem, vikanjem ili bacanjem stvari traži vašu pozornost pokazuje vam da joj je dosadno. Zabavite je zanimljivim igračkama ili joj pjevajte pjesmicu koju voli.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.