Beba Razvoj u 1. godini 08. kolovoza 2019.

Što znače bebini izrazi lica?

beba - neobičan izraz lica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Otkrij što ti beba želi poručiti namrgođenim licem, naletima plača i bacanja stvari te što znači intenzivan pogled u određenom smjeru

"Bebe i mala djeca su poput odjela za istraživanje razvoja ljudske vrste", tvrdi razvojna psihologinja Alison Gopnik. Autorica knjige "Beba filozof: Što nam dječji mozak govori o istini, ljubavi i smislu života", tvrdi da bebe puno znaju o ljudima i svijetu, a iako ne govore, iz njihovih grimasa možemo saznati što one zapravo misle.

Tajni jezik beba - prepoznajte značenje plača

Alison Gopnik objašnjava uobičajene izraze lica i geste beba za koje roditelji nisu sigurni što znače.

Namrgođeno lice

Namrgođeno lice koje može biti popraćeno gunđanjem, znači da se beba ne osjeća ugodno, posebno ako plače. Moguć krivac za ovo su plinovi, što može riješiti blagim masiranjem trbuščića. Namrgođeno lice bez plakanja i širenje očiju može te upozoriti da se beba pokakala.

Istraživački pogled

Bebe lako postanu fascinirane mnogim stvarima koje ih okružuju, a da su u tom stanju otkrit će ti njihov intenzivan, istraživački pogled u određenom smjeru ili prema nekom predmetu. Alison Gopnik objašnjava da djeca vole pratiti kako se stvari kreću, a najviše ih zanimaju rubovi i kontrasti.

Osim toga, bebama je izuzetno zanimljivo gledati stvari ili osobe koje nestaju. Švicarski psiholog Jean Piaget tvrdio je da bebe ne razumiju da predmet koji nestaje i dalje postoji, međutim posljednja istraživanja negiraju tu teoriju. Naime, bebe i dalje gledaju i očekuju da se mama vrati čak i kad su je vidjeli da je nestala iz njihovog vidnog polja.

Namrgođene obrve i stisnute usne

Ako ima namrgođene obrve i napućene usne, tvoje je dijete vjerojatno previše stimulirano vanjskim informacijama i potrebno mu je malo samoće. Kako bi smirila bebu, stavi je u njezinu ležaljku ili ljuljačku i polagano se udalji od nje.

Naleti plača, vikanja ili bacanja stvari

Beba koja iznenadnim plačem, vikanjem ili bacanjem stvari traži tvoju pozornost pokazuje ti da joj je dosadno. Zabavi je zanimljivim igračkama ili joj pjevaj pjesmicu koju voli.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.