Beba Razvoj u 1. godini 22. listopada 2022.

Što sve tvoja beba može u prva tri mjeseca?

Foto: Shutterstock ; Što bebe sanjaju i imaju li noćne more?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznavanje tijeka razvoja djeteta služi da bi na vrijeme uočili određena velika odstupanja u razvoju, ali nikada nemoj uspoređivati svoju bebu s ostalima

Većina beba podiže glavicu već s dva mjeseca, a ako ona tu vještinu savlada tek s tri, ne znači da zaostaje u razvoju. Nikada nemoj uspoređivati svoju bebu s ostalima. Prije ili kasnije, sve bebe savladaju određene vještine. Poznavanje tijeka razvoja djeteta služi da biste na vrijeme uočili određena velika odstupanja u razvoju, kao i da bi na vrijeme potražila savjet liječnika, što je vrlo važno za zdravlje i pravilan rast i razvoj tvojeg djeteta.

Možda te zanima... 7 nevjerojatnih stvari koje beba radi u prvom satu nakon rođenja Beba

Prvi mjesec - Spavalica

U prvom mjesecu, većina beba spava 90 posto vremena, tako da ne treba očekivati ​​"senzacionalne" pomake u njenom razvoju. Međutim, u položaju na trbuščiću, većina refleksno okreće glavicu u stranu, kako bi oslobodila dišne ​​puteve. Ruke i noge su joj savijene u laktovima i koljenima, a zdjelica odignuta od podloge zbog čega se bebina koljena nalaze ispod trbuha (ovo je, inače, položaj kakav je zauzimala dok je boravila u maminom trbuhu).

U položaju na leđima, beba najčešće okreće glavicu u desnu stranu. Šake su joj čvrsto stegnute, a krajem prvog mjeseca, većina na trenutak uspije odignuti glavicu od podloge. Krajem prvog mjeseca neke od njih uspijevaju fokusirati pogled na mamino lice i proizvoditi zvukove nalik na grgoljanje.

beba dečko Možda te zanima... Što kad beba ne diže glavu i izvija se u luk? Beba

Drugi mjesec - Još uvijek spavalica

U položaju na trbuščiću beba uspijeva odignuti glavicu od podloge i tako je zadržati desetak sekundi. Polako počinje napuštati fetalni položaj (onaj koji je zauzimala dok je bila u maminom trbuhu), tako da su joj ručice i nožice manje savijene u laktovima i koljenima.

Beba spava | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U položaju na leđima pogledom prati igračku žarke boje, kao i osoba koja se kreće. Šake su joj još uvijek zatvorene, ali palac više nije "zarobljen", već se nalazi izvan nje. U dobi od dva mjeseca beba počinje "komunicirati" ispuštajući zvukove, najčešće "a", "u" i "e".

Možda te zanima... Vodič kroz rast i razvoj djeteta od rođenja do puberteta Beba

Treći mjesec - Smješko

Tijekom trećeg mjeseca, beba djelomično uspijeva odignuti prsni koš od podloge oslanjajući se na podlaktice. Nožice su sada skoro potpuno ispružene, a koljena blago savijena prema trbuščiću.

U položaju na leđima, glavicu okreće na jednu i drugu stranu, veselo reagira kada ugleda igračku jarke boje i pruža ručice prema njoj. Šake više nisu zatvorene, a javlja se i prvi pravi smiješak (grimase koje beba pravi u ranijem uzrastu uglavnom su refleksne radnje). Što se tiče razvoja "zvučnih signala", u ovom uzrastu počinju proizvoditi "rrr" glasove.

beba smijeh osmijeh Možda te zanima... Igre kojima ćete bebe potaknuti na smijeh Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.