Beba Igre za bebe 01. ožujka 2016.

Vodič kroz igračke za bebe od 0 do 12 mjeseci

beba mobil
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte kada je vaša beba spremna za zvečke, plišane životinje, loptu ili kocke i na što trebate paziti kod izbora igračaka. Uvijek možete primijeniti i savjet iskusnih mama: kako bi stare igračke djelovale novo i zanimljivo, rotirajte ih. Spremite neke igračke na tjedan ili dva pa ih zamijenite s onima s kojima se dijete do tada igralo

beba mobil | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

0-3 mjeseca: Lica, boje i glazba

U prva tri mjeseca, dok još ne mogu sjediti niti držati igračke, bebama su najzanimljivije stvari koje mogu gledati ili slušati. Posebno ih privlače ljudska lica, posebno lica roditelja, a zabavit će ih i promatranje svog odraza u zrcalu, iako se još ne prepoznaju. Možete nabaviti neslomljivo plastično zrcalo i staviti ga ispred bebe dok leži na trbuhu. Bebe također vole promatrati crno-bijele uzorke, kontrastne i jarke boje, pa možete u blizini bebinog krevetića na zid staviti neku takvu sliku ili plakat, ili bebi pokazivati knjige sa slikama jarkih boja i kontrastnih uzoraka.

Bebe će u ovoj dobi uživati i u različitim zvukovima, pa im možete puštati glazbu ili pjevati uspavanke. Stvari koje se polako miču i proizvode nježne zvukove puno su im zanimljivije od onih koje nečujno stoje na mjestu. Šareni mobil koji svira zato je jedna od idealnih igračaka za bebu, a promatranje mobila može postati i bebin ritual za uspavljivanje. Zbog opasnosti od gušenja, sigurnije je objesiti ga na strop nego na rub krevetića iznad bebine glave.

Čarapice ili narukvice sa zvečkom u ovoj dobi vrlo su poticajne, jer će beba uživati dok otkriva kako sama može proizvesti neki zvuk. Isto tako, iako ih još ne može sama držati, svojoj bebi možete pokazivati različite igračke pa će vam ona jasno pokazati koje joj se sviđaju posežući za njima ili ih gurkajući.

beba zvečka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

3-6 mjeseci: Vrijeme za zvečke

U dobi od oko tri mjeseca beba se obično počne zabavljati sa svojim ručicama – siše prste, hvata igračke koje joj date i premješta ih iz ruke u ruku, a onda najčešće završe u ustima. Zato je posebno važno da su sve igračke sigurne za žvakanje. Kolutovi za zubiće i druge "grickalice" spas su za bolne desni kod izbijanja zubića, ali i zanimljiva igračka. Ohladite ih u hladnjanku, nikako u zamrzivaču. Svojoj bebi sada možete dati i gumene, platnene ili kartonske knjige, koje će izdržati stavljanje u usta.

Bebe od tri do šest mjeseci rado će se igrati u takozvanom Baby Gymu, interaktivnoj prostirci na kojoj se često nalazi i luk s kojeg vise različite igračke. Na sličan način bebinu pažnju privlače i dodaci za krevetić, kolica ili autosjedlicu s nanizanim igračkicama koje mogu vrtiti, povlačiti ili stiskati. Gumene igračke koje pište kad ih se stisne obično su popularne među bebama od oko šest mjeseci, a dobro će vam doći i kod kupanja.

Ovo je također pravo vrijeme za zvečke! Mnoge bebe vrlo su strastvene oko sviranja zvečki, a dodatno ih možete potaknuti ako im pustite ritmičnu pozadinsku glazbu. Posebno su zanimljive prozirne zvečke, tako da beba može vidjeti što je to što stvara buku.

Sada se bebe već mogu igrati i s plišanim igračkama, a najvažnije je da su plišanci nježni i mekani, da nemaju uši ili rep od žice koja bi mogla probiti tkaninu i ozlijediti dijete te da nemaju dijelove koji bi se mogli otkinuti, poput plastičnih očiju koje predstavljaju opasnost od gušenja.

beba igračka | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

6-9 mjeseci: Prva najdraža igračka

Nakon šest mjeseci, bebina igra postaje puno življa. Može uzeti žlicu i njome lupati po stolu ili zdjelici, snažno zveckati s ključevima i udarati jednom igračkom o drugu. Tijekom sljedećih mjeseci vaša će se beba sve više kretati – od sjedenja, okretanja, podizanja na koljena i dlanove do puzanja pa i prvih koraka uz namještaj. Razvija se i takozvani pincetni hvat pa može podići i neku sitnu stvar s poda. Zato sada posebno trebate paziti da je prostor u kojem beba boravi siguran.

Sva djeca vole lopte, a za mališane od 6 do 9 mjeseci najprikladnije su lagane, platnene lopte. Možete se dodavati kotrljajući ih po podu, a kad dijete počne puzati, zabavljat će ga i potjera za loptom po sobi. Na sličan način zabavit će ga i druge pokretne igračke, poput autića koje će moći gurati po podu. Vrijeme je i za prve kocke! Najbolje je da su gumene ili drvene, a možete ih slagati i rušiti, spremati u kutije i vaditi iz njih... Pokažite djetetu kako se to radi i dajte mu priliku da samo istražuje.

Razne interaktivne igračke, uključujući i one koje se mogu pričvrstiti za kolica ili krevetić, dat će bebi priliku da vježba koordinaciju, ali i da otkrije na koje sve načine sama može utjecati na stvari – fascinirat će ju stiskanje, povlačenje, zveckanje, otvaranje i ispuštanje stvari. Budući da bebe vole i nove zvukove, dobro je da da ove interaktivne igračke imaju i zvučnu komponentu. Beba je sada još više nego prije zainteresirana za knjige. Čitajte joj, jer tako potičete razvoj jezika i govora, a onda joj dajte da i sama lista i pregledava platnene i kartonske knjige.

U ovoj dobi djeca često razviju vezanost za određenu igračku, najčešće plišanu, ili dekicu. To je takozvani tranzicijski objekt, koji kasnije može djetetu olakšati odvajanje od roditelja, primjerice kod polaska u jaslice. Važno je da takva igračka nije preteška, da nema vrpce, plastiče oči i slične dijelove koji bi se mogli otrgnuti i završiti u bebinim ustima, te da se može oprati.

beba kocke | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

9-12 mjeseci: Kocke u centru pažnje

Do dobi od 9 ili 10 mjeseci, većina beba se već može kretati po sobi – bilo pužući, bilo pridržavajući se uz namještaj. Do kraja prve godine vjerojatno će već moći samostalno stajati i hodati. Guralice na koje se dijete može osloniti pomoći će u svladavanju prvih koraka, a igračke koje može vući za sobom bit će zabavne kad već usvoji vještinu hodanja.

Zajedno sa sposobnošću kretanja, narasla je i dječja znatiželja. Htjet će uzeti, dodirnuti, pomaknuti sve što je donedavno bilo nedostupno. Sada se beba raznim stvarima služi kao oruđem, na primjer žlicom će premještati mrkvu po tanjuru, ili će štapom odgurivati loptu. Uživat će i u interaktivnim igrama. Škakljate dijete i onda mu dajte da ono škaklja vas. "Pričajte" na telefon, pa mu dajte slušalicu da nastavi brbljati. Budući da djeca obožavaju imitirati svoje roditelje, igračke poput plastičnog telefona ili daljinskog upravljača pravi su pogodak. Što vjernije izgledaju, i što su više interaktivne, to bolje. U vašu biblioteku sada uključite i knjige s prozorčićima iza kojih se nalaze nove slike ili različitim materijalima koje dijete može dodirivati.

Kocke su nezaobilazna igračka za djecu ove dobi. Iako ih vjerojatno može složiti tek nekoliko jednu na drugu, rušenje kule bit će jednako zabavno kao i slaganje. Počnite s drvenim ili mekanim, gumenim kockama, a oko prvog rođendana možete prijeći na plastične kocke koje se mogu pričvrstiti jedne za druge. Kutije s rupama različitih oblika i "kocke" koje u njih treba staviti predstavljaju izazov koji može izazvati oduševljenje, ali i zdravu frustraciju kod vašeg djeteta. Iako su i prije bile tu negdje, lopte tek sada dolaze u centar pažnje, jer ih dijete može bacati ili udarati nogom.

Kantica i lopatica pružit će djetetu sate i sate zabave, sada i u sljedećih nekoliko godina. Ponesite ovakav komplet u park i dajte mu da uživa u pješćaniku puneći i prazneći kanticu i prebacujući pjesak lopaticom s jednog mjesta na drugo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.