Beba Razvoj u 1. godini 19. listopada 2018.

Mame i tate, čini se da bebe više vole razgovarati jedne s drugima

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo zanimljivo istraživanje pokazalo je da bebe od pet mjeseci preferiraju slušati druge bebe kako brbljaju, više nego svoje roditelje i druge odrasle

Prema nedavnom istraživanju znanstvenog časopisa Acoustical Society of America, petomjesečne bebe imale su 40 posto dužu pažnju kada su slušale druge bebe da 'razgovaraju' nego glasove odraslih istih vokala. 

"Glasovi beba itekako su moćni. Izgleda da njihov govor drži njihovu pažnju i čak izaziva pozitivne emocije", objašnjava autorica istraživanja, komunikologinja Linda Polka. 

Možda te zanima... Znanstvenici: Bebe vole mamin glas, ali riječi uče od tate Beba

Ne samo da su bebe više zainteresirane za 'razgovor' jedne s drugima, nego ti rani razgovori utječu na razvoj naprednijih jezičnih vještina. "To može motivirati bebe da budu vokalno aktivne i pojednostaviti njihovu vokalizaciju te djelovati na razvoj jezika i govora", dodaje komunikologinja. 

Za istraživanje, znanstvenici su koristili sintesajzer koji može ponoviti zvukove koje su bebe i odrasli proizvodili. Otkrili su da su bebe bile puno više angažirane kada su slušale zvukove drugih beba. 

Bebe razumiju više nego što mislite

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Međutim, komunikologinja svejedno naglašava važnost razgovora između roditelja i beba jer je naš razgovor s bebama također važan za njihov cjelokupni razvoj mozga. "Sada smo samo otkrili da je itekako dobro da bebe 'razgovaraju' jedne s drugima jer i na taj način razvijaju svoje vještine i interese", objašnjava komunikologinja i dodaje kako je fascinantno vidjeti što je oblikovano njihovim iskustvima kao slušatelja i kao 'govornika u obuci'.

Zasad, ovo je samo još jedan razlog zbog kojeg je odlično da tvoja beba ima druge bebe prijatelje s kojima se može igrati. Čak i ako se čini da provode vrijeme žuboreći i jednostavno koegzistiraju, imaj na umu kako tvoja beba zaista uživa u društvu svojih malenih prijatelja. 

mama beba Možda te zanima... Komunicirajte s bebom, to je temelj psihološkog razvoja Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.