Beba Zdravlje i njega bebe 04. rujna 2023.

Neodoljivo: Zašto bebe tako prekrasno mirišu?

Foto: Freepik ; Miris novorođenčeta toliko je moćan da je u stanju u mozgu odraslih izazvati jak osjećaj zadovoljstva
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Fizički kontakt važan je za emocionalni razvoj djeteta, a priroda je osigurala sve predispozicije kako bismo instinktivno bili privrženiji svojim potomcima

Postoji nešto u vezi s bebama što nas odmah privlači k njima. Njihovi slatki i punašni obrazi, te nevine oči ili sićušni udovi samo su neke od stvari koje ih čine neodoljivo ljupkim. A zatim, tu je i slatki miris koji novorođenčad gotovo uvijek ima. To nas tjera da ih obasipamo naklonošću, zagrljajima i maženjem. Sigurni smo da već možeš zamisliti taj miris u svom umu čak i dok ovo čitaš, toliko je snažno njegovo sjećanje (ako si namirisala dojenče). Međutim, mnogi od nas znaju što stvara ovaj atraktivan miris koji ostaje, čak i u našem sjećanju. No sada se čini da znanost konačno ima neke odgovore.

Možda te zanima... 7 nevjerojatnih činjenica o tek rođenim bebama Beba

Autori istraživanja objavljenog u švicarskom časopisu "Frontiers in Psychology" tvrde da je miris novorođenčeta toliko moćan da je u stanju u mozgu odraslih izazvati jak osjećaj zadovoljstva koja sliči onome koji se događa kod ovisnika o psihoaktivnim tvarima.

Ali to svojstvo mirisa novorođenčeta nestaje šest tjedana nakon njegova rođenja. Iako je točan molekularni sastav ovog mirisa nepoznat, znanstvenici sumnjaju da dolazi, među ostalim, od molekula koje se nalaze u amnionskoj tekućini, tvari koja štiti kožu fetusa tijekom trudnoće. 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Iako primalje temeljito okupaju bebu odmah nakon poroda, tragovi molekula se zadržavaju šest tjedana na njezinoj koži, a posebno kosi. Taj miris snažno utječe na odrasle osobe, a među njima budi osjećaj neizmjerne sreće i zadovoljstva.

To su potvrdili rezultati eksperimenta u kojem je sudjelovalo 30 žena. One su zamoljene da mirišu dekice novorođene bebe, a preciznim uređajima koji su spojeni u tom trenutku, svima njima je, bez iznimke, istaknuto povećana aktivnost u dijelovima mozga koji su odgovorni za stvaranje osjećaja zadovoljstva.

Osim lijepog mirisa, bebini zvukovi, mekana koža, velike oči, rumeni obrazi, razlog su zašto nas toliko privlače. Zbog toga se stvara bolji kontakt između roditelja i djece, a aktiviraju se dijelovi u majčinu mozgu odgovorni za bolju povezanost s djetetom. 

Fizički kontakt važan je za emocionalni razvoj djeteta, a priroda je osigurala sve predispozicije kako bismo instinktivno bili privrženiji svojim potomcima. 

Možda te zanima... Zašto su nam bebe toliko slatke da ih poželimo pojesti? Beba
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.