Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 06. lipnja 2018.

Kako poticati razvoj govora kod djeteta?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Edukativne slikovnice pomažu roditeljima poticati razvoj govora kod najmlađih, a osmislila ih je stručnjakinja za usporen razvoj govora i poremećaje izgovora glasova u djece, logopedinja dr. sc. Marta Galewska-Kustra

Djetetova prva riječ. Čekamo je nestrpljivo i dočekujemo s veseljem. Nakon prve dolazi sljedeća pa se ne stignemo ni okrenuti, a dijete već postaje brbljavac kojeg je teško zaustaviti. U dobi između prve i druge godine djeca se jako razlikuju po tome koliko su svladali govornu komunikaciju. Neka djeca komuniciraju kratkim, ali skladnim rečenicama, dok se druga tek počinju služiti prvim riječima.

"Moj uskoro dvogodišnjak ne govori puno, ali ne zbog sramežljivosti. Koristi tek desetak riječi, prilično nerazgovijetno. Razumije ga rijetko tko osim uže obitelji. Ne sporazumijeva se s drugom djecom. Kako mu možemo pomoći?"

U najranijem razdoblju djetetova života, uz postojeće preduvjete (odgovarajuću inteligenciju, dobar sluh i govornu motoriku), razvoj govora ovisi o okolini, odnosno o komunikaciji koju s djetetom ostvaruju roditelji i o tome kako ga potiču na komunikaciju.

Pino je simpatičan mališan, glavni lik serije edukativnih slikovnica koje pomažu roditeljima poticati razvoj govora u najmlađih, djece prije treće godine godine starosti. Seriju 'Učimo govoriti' osmislila je dr. sc. Marta Galewska-Kustra, profesor logoped s Poljske Akademije za specijalnu pedagogiju, stručnjakinja za usporen razvoj govora i poremećaje izgovora glasova u djece, a objavila ih je izdavačka kuća Planet Zoe.

 | Author: Planet Zoe Foto: Planet Zoe

"Prva knjiga iz serije, 'Pino uči govoriti' učinila nam se kao savršen početak za poticanje našeg jednogodišnjaka koji još nije progovorio. Oduševio nas je izgled knjige. Veliki format i čvrste kartonske stranice odlično funkcioniraju za našeg nestašnog dječaka. Štoviše, knjiga je vrlo izdržljiva – preživjela je, između ostalog, čokoladne ručice i jahanje na podu."

 | Author: Planet Zoe Foto: Planet Zoe

Na prvim stranicama nalaze se detaljne upute o primjeni materijala u knjizi, a na ilustracijama su prikazani glavni junaci: Pino, mama, tata, sestrica, mali brat, ljubimci mačka i pas, baka i djed. 

Priča je jednostavnošću i jasnoćom prilagođena ranoj dobi kojoj je namijenjena i bavi se svakodnevnim situacijama. Zahvaljujući tome ne opterećujemo dijete nepotrebnim informacijama i velikim brojem riječi, nego se fokusiramo na ilustracije i oponašanje govora/zvukova: „vau-vau“, „kuc-kuc“, „pa-pa“. Vrlo kratke rečenice smještene na kvalitetno ilustriranim stranicama pomažu djetetu da se upozna sa situacijama i likovima. Potičemo ga jednostavnim i konkretnim pitanjima, primjerice, „Gdje je maca?“, „Što tata radi?“.

 | Author: Planet Zoe Foto: Planet Zoe

Pino uči govoriti - logopedska slikovnica za najmlađe, dr. sc. Marta Galewska-Kustra

Prva knjiga u ovoj edukativnoj seriji namijenjena je najmlađima, djeci koja još nisu progovorila ili koja tek počinju izgovarati svoje prve riječi. Žarište je stavljeno na riječi i glasove kojima se djeca u toj dobi najčešće služe. Vrlo jednostavan, dobi prilagođen, stručan i promišljen tekst, obogaćen kvalitetnim i poticajnim ilustracijama, potiče izgovaranje i ponavljanje riječi, prirodno potičući razvoj govora i usvajanje prvih glasova i riječi. Sadrži kratke, jednostavne fraze i mnogo samoglasnika i onomatopeja koje najmlađi mogu razumjeti i ponoviti.

 | Author: Planet Zoe Foto: Planet Zoe

Knjiga je prilagođena najranijoj komunikaciji djeteta sa svijetom, koristeći fenomen okolnih zvukova koji se javljanju u svakodnevici (zvukovi u prirodi, zvukovi u kući, zvukovi u prometu, ljudski govor, itd.) Onomatopejske riječi dodatno su ilustrirane.

Pino uči prve riječi, dr. sc. Marta Galewska-Kustra

Drugi dio Pinovih zgoda usmjeren je na prve riječi koje su tipične za razvoj govora svakoga mališana. Dijete uči razumjeti i upotrebljavati vokabular jednogodišnjaka i dvogodišnjaka. Dvogodišnjaci počinju spajati riječi, a potom se služe jednostavnim rečenicama. Igra s Pinom trebala bi u tome pomoći. 

 | Author: Planet Zoe Foto: Planet Zoe

Zgode Pina i njegove vesele obitelji jezično su i likovno namjerno prikazane na najjednostavniji mogući način. Naslikani predmeti i radnje popraćeni su odgovarajućim riječima (npr. „auto“, „banana“, „jede“, „ide“). 

Tu su i prikazi situacija u kojima su isti predmeti upotrijebljeni u djetetu razumljivom kontekstu. Ilustracije su popraćene kratkim tekstovima. Oni su napisani vrlo jednostavnim jezikom kako bi mališanu bilo jasno o čemu se radi. U okvirima namjerno nisu korišteni interpunkcijski znakovi. Zahvaljujući tome dijete vizualno pamti riječi, što pomaže u prvim koracima učenja čitanja.

 | Author: Planet Zoe Foto: Planet Zoe

Knjige 'Pino uči govoriti' i 'Pino uči prve riječi', kao i druge logopedske i razvojne slikovnice, možete naći kod izdavača Planet Zoe u internetskoj knjižari ili u svim boljim knjižarama. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.