Beba Razvoj u 1. godini 06. ožujka 2017.

Što sve rade bebe od četvrtog mjeseca?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Beba sa šest mjeseci ciljano hvata ponuđenu igračku i prebacuje je iz ruke u ruku

Četvrti mjesec - Gugutalica

U položaju na trbuščiću, beba uspijeva podići glavicu i prsni koš, čvrsto se oslanjajući na laktove. U položaju na leđima, pogledom prati predmete ispred sebe i pokušava ih dohvatiti (nemojte se bojati ako u tome ne uspijeva jer koordinacija oka i ruke još nije potpuno uspostavljena). Stavlja igračke u usta, što ukazuje na prisutnost koordinacije "ruka-usta". U dobi od četiri mjeseca, beba počinje gugutati proizvodeći glasove "gu" i "ga", a kada je zagolicate, možete očekivati ​​i glasan smijeh.

Peti mjesec - "Plivač"

U položaju na trbuščiću, beba se oslanja na poluotvorene šake s poluispruženim rukama u laktu. Prisutno je takozvano plivanje, kada beba istodobno diže i ručice i nožice od podloge i "balansira" na trbuhu savijajući leđa u luk. U ovom uzrastu, većina njih može staviti nožni palac u usta, odnosno, stavlja u usta sve što joj padne pod ruku. Ako joj se ponudi neki predmet, beba ga prihvaća. Ako joj stavite jastuke iza leđa, može sjediti, ali se većina vrlo brzo padne na stranu.

beba Možda te zanima... Ne učite dijete sjediti i hodati, to ometa motorički razvoj Beba

Šesti mjesec - "Priljepak"


U položaju na leđima, beba sama odiže glavu od podloge i pruža ruke prema mami, hvata svoja stopala i stavlja ih u usta. Ciljano hvata ponuđenu igračku i prebacuje je iz ruke u ruku. Ako joj se ponudi druga igračka, prvo će ispustiti prethodnu, pa će tek onda prihvatiti ponuđenu. U položaju na trbuščiću, oslanja se na potpuno ispružene ruke i može sama se okrene na leđa. Leđni mišići su malo očvrsnuli, pa više ne pada na stranu, već se uspijeva zadržati u sjedećem položaju. Međutim, još uvijek ne može samostalno sjediti bez naslona. U ovom uzrastu, vaša beba može razlikuje poznate od nepoznatih osoba. Neke bebe reagiraju plačem na nepoznato lice, a neke se samo čvrsto priviju uz mamu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.