Beba Razvoj u 1. godini 19. kolovoza 2019.

6 iznenađujućih stvari koje bebe rade

beba heroj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svake sekunde, u svijetu se rodi jedna beba. Slatke su, predivne, ali i imaju stvarno neobične 'moći' koje nestaju kako odrastaju. Stalno plaču, ali nemaju suze, mogu gutati i disati u isto vrijeme i ne sjećaju se ničega što su radile

1. Udvostruče težinu u prvih 5 mjeseci

Ako mislite da to nije impresivno, samo zamislite da vi udvostručite svoju težinu u pet mjeseci. Bebe su u osnovi 'mliječna čudovišta', samo njega piju i jedu. Ustvari, ništa drugo ni ne rade osim jedenja, spavanja, kakanja i rasta u bizarnim vrijednostima. Nakon 12 mjeseci i veličina mozga se udvostruči. Mozak novorođene bebe teži 10 posto ukupne mase tijela. Bebe rođene u svibnju su najteže.

beba težina vaga | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Ne liju suze kad plaču

Iako se vama možda čini da su isplakali malo jezero, one ustvari nemaju suze. Kad ih čujete da plaču, zapravo samo vrište. Suze ne mogu biti stvorene ni puštene prije trećeg tjedna života. Nije čudno ni ako dijete prvi put ispusti suze i oko četvrtog mjeseca. Neovisno o proizvodnji suza, bebin plač je uvijek dovoljno glasan kako bi vas probudio i dozvao.

beba, plač Možda te zanima... Tajni jezik beba - prepoznaj značenje plača Beba

3. Mogu disati i gutati u isto vrijeme

Do sedmog mjeseca starosti mogu istovremeno disati i gutati. Kad se rode, bebe dišu kroz nos. Razlog je vrlo jednostavan. Kako bi inače disale kod dojenja ili hranjenja na bočicu? Zato često i čujete vašu bebu kako štuca. Do toga dolazi kad gutaju u isto vrijeme kad udišu

4. Ne sjećaju se ničega što su vam 'priuštile'

Djeca se ne sjećaju skoro ničega što se dogodilo u prve tri godine. Neuroznanstvenici to zovu 'infantilna amnezija' i ima više teorija zašto dolazi do nje. Jedno od objašnjenja je da se sjećanja ne mogu zadržati dok se ne razviju ključni dijelovi mozga. No, bez obzira zašto do nje dolazi, rezultat je da smo blaženo nesvjesni bizarnih stvari koje smo radili kad smo došli na svijet, a itekako su utjecale na druge, pogotovo naše roditelje. 

beba duda | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock  

5. Rađaju se sa supersnagom

Stisak novorođenčeta je toliko jak da može poduprijeti cijelu svoju težinu ako se uhvate prstićima za nešto. To se zove 'refleks hvatanja'. Do njega dolazi kad udarite dlan novorođenčeta ili stavite nešto u njegovu ruku. 1891.,  jedan istraživač je proveo test na 60 beba, njišući ih s štapa za hodanje. Većina njih se uspjela prstićima zadržati za štap oko 10 sekundi, a jedan je izdržao čak dvije minute i 35 sekundi! Na žalost, supersnaga nestaje između 6 i 12 mjeseca života. Do tad im se nemojte zamjerati.  

Možda te zanima... 25 supermoći s kojima se bebe rađaju Beba

6. Spavaju otvorenih očiju

Bebe spavaju otvorenih očiju češće nego što mislite. Nisu to širom otvorene oči, više izgledaju kao da su gotovo otvorene. Ako vaša beba tako spava, nema razloga za brigu. Spavanje otvorenih očiju se javlja tijekom REM faze, koja je vrlo aktivna faza djetetovog ciklusa spavanja. Bebe puno više vremena provode u REM fazi od odraslih i ona pokriva oko 50% ukupnog vremena spavanja vašeg mališana.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.