Beba Razvoj u 1. godini 24. kolovoza 2023.

Što vide: Zašto se bebe i mala djeca vole igrati ogledalima?

Foto: Unsplash/Shot by Ireland ; ; Bebe vole ogledala jer od rođenja vole interakcije s drugim bebama
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako je vaša beba opsjednuta sa svojim odrazom u ogledalu postoji niz zanimljivih razloga da ju ohrabrite u tome

Psiholozi su ovaj fenomen pokušali objasniti još u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća te su radili test ogledalima. Istraživači su proučavali skupinu djece u dobi od 6. do 24. mjeseca, nacrtali su točku s ružem na njihovim nosićima, a onda su ih stavili ispred zrcala. Bebe su na svoj odraz u ogledalu reagirale na različite načine: 

  • od 6. do 12. mjeseca - bebe su mislile da je u ogledalu neka druga beba i željele su se družiti s njom
  • od 13. do 24. mjeseca - nisu bile sigurne tko je beba u ogledalu i nisu ju mogle identifcirati
  • od 20. do 24. mjeseca - u ovom razdoblju, bebe prepoznaju da su to one u ogledalu. Dok gledaju u ogledalo dotiču crvenu točku od ruža na svom nosiću umjesto da diraju ogledalo, što znači da shvaćaju vezu između sebe i odraza u zrcalu. 

mama i beba se igraju Možda te zanima... Zašto bebe vole igru skrivača? Beba

Osvještavajući odraz

Bebe počinju osjećati svoje okruženje, a ta veza između bebe i ogledala je početak važnog odnosa. Ovo su rani koraci razumijevanja sebe i okoline u prilično nepredvidljivom svijetu te je to jako ohrabrujuće za bebe. Ne samo da bebe grade svoj osjećaj identiteta, već im zrcalo pomaže da bolje razumiju svoje tijelo, prate objekte, poboljšavaju fokus, promatraju svoje okruženje, a čak i pomaže razvoju govora jer gledaju kretanje vlastitih usta kad pričaju.

Možda te zanima... Zašto je važno i što učiniti kad beba ne voli biti na trbuščiću? Beba

 | Author: Guliver Foto: Guliver

dijete rođendan Možda te zanima... Što sve dijete može? Motorički razvoj od prve do druge godine Vrtić

Bebe vole bebe

Bebe također vole ogledala jer od rođenja vole interakcije s drugim bebama. One jednostavno vole bebe i zvukove koje proizvode druge bebe te su uvijek privučeni njima.

Profesorica Linda Polka sa Sveučilišta McGill bavi se proučavanjem dječjeg ponašanja i razvoja govora. Ona potvrđuje da bebe najviše vole druge bebe. "Čak i kada mame imitiraju druge bebe potpuno identično, beba više voli prave bebe zbog toga što one zvuče identično u tim malim tijelima", objašnjava Linda.

Beba Možda te zanima... Kako se bebin vid razvija po mjesecima? Beba
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • fren007

    ขอบคุณค่ะ  http://www.ufa007.com/ufabet

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.