Beba Razvoj u 1. godini 19. ožujka 2019.

Kako od rođenja učiti dijete da samo odluči na što će pristati

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjakinja za seksualno obrazovanje nedavno je objasnila da roditelji trebaju tražiti dopuštenje djeteta prije mijenjanja pelene. Evo što drugi stručnjaci kažu o ovom pristupu odgoju i djeci

U današnje vrijeme sve se više priča o zaštiti djece, ali se i promovira osviještenost o vlastitom tijelu te vježba kultura pristanka. Deanne Carson, međunarodno priznata autorica i stručnjakinja za seksualnost, jedna od osnivačica organizacije Body Safety Australia, koja se bavi zaštitom djece od zlostavljanja nedavno je za australske ABC vijesti objasnila kako bi roditelji trebali što prije početi učiti djecu o pristanku.

Bebu tražiti za dopuštenje prije mijenjanja pelena?

"Radimo s roditeljima od rođenja, o tome kako uspostaviti kulturu pristanka u svojim obiteljima. "Sada ću promijeniti tvoju pelenu, je li to uredu?". Naravno, dijete neće reagirati i reći "da, mama, ja bih jako volio da se moja pelena promijeni". Međutim, jako je važno ostaviti prostor i čekati govor tijela, pričekajte i stupite u kontakt očima, na taj način dopuštate djetetu da zna da je njegov odgovor važan", objašnjava Deanne Carson.

beba baka Možda te zanima... Zašto nije u redu da stranci diraju vašu bebu? Beba

Mnogi su ovaj savjet vidjeli kao apsurdan, s obzirom da beba ne može komunicirati riječima. Drugi su također ismijali savjet jer se na taj način mijenjanje pelena uspoređuju sa seksualnim napadom. Carson objašnjava da podizanje obrva može biti pristanak kod starijeg djeteta, treba dobiti od djeteta pristanak prije nego ga netko zagrli ili se treba osjećati slobodno ako ne želi poljubiti rodbinu. Katie Russell, glasnogovornica neprofitne organizacije za seksualno nasilje Rape Crisis England and Wales, objašnjava da su poruke od Carson pogrešno shvaćene.

Različita mišljenja: Zbunjuje li djecu ljubljenje u usta?

"Ona jednostavno želi vrlo razumno stvoriti "kulturu suglasnosti" u obitelji za djecu od najmanje dobi. Riječ je o tome da roditelji i skrbnici dobivaju pozitivne navike i da poučavaju djecu da imaju pravo odlučivati što se događa s njihovim tijelom. Kad znamo da je zlostavljano djece vrlo često, teško je razumjeti zašto se ne bi takve jednostavne vježbe pune poštovanja mogle koristiti za sprečavanje štete u budućnosti i često je ismijavana", dalje objašnjava.

mama beba razgovor Možda te zanima... Mimika i ton glasa važniji su od riječi koje govorimo djetetu Vrtić

Ponašati se s poštovanjem od trenutka kad je dijete rođeno

Stručnjaci za roditeljstvo smatraju da je potrebno verbalno, govorom tijela i drugim strategijama učiti dijete o pristanku od doba kad su bebe. "Vrlo je važno koristiti jezik pristanka, kako bi vaše dijete naučilo da ljudi ne mogu raditi što god žele s njima", objašnjava psihoterapeutkinja i life coach Jasmin Terrany, koja ohrabruje roditelje da poštuju dijete od trenutka kad je rođeno.

Sve se to može vježbati kroz igru i u svakodnevnim zadacima: "Ako je dijete jako malo pa ne može dati pristanak, važno ga je uključiti u proces, reći mu... to je puno važnije nego se prema njemu ponašati kao prema igrački". Terrany ističe da ovo iskustvo "ne mora postaviti temelje za razumijevanje tjelesne autonomije i pristanka, no svakako će im pokazati poštovanje i kako pristupati u svim područjima života", dalje objašnjava.

4 tipa povezanosti između djece i roditelja

 

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Neverbalni način komunikacije je važan

Jeanette Raymond, klinički psiholog i obiteljski terapeut, slaže se da način na koji roditelji komuniciraju sa svojom djecom pa čak i na neverbalni način ima veliki utjecaj. "Važan je dijalog u procesu, davati djetetu smisao, sudjelovanje i mogućnost da pristane. Tako djeca uče da imaju vlastitu volju i mogu razmišljati odvojeno od roditelja", objašnjava Raymond. Sa starijim djetetom možemo razgovarati i o pregledu kod liječnika prije nego se dogodi. "Neka dijete zna kakav će biti pregled, kako mu može pomoći. Pitajte ga kako se osjeća i je li to u redu s njim", dalje dodaje.

kupanje kada Možda te zanima... Ima li išta loše u zajedničkom kupanju s djecom? Vrtić

Prisiljavate li dijete na kupanje ili tuširanje, a prije toga nije odobrilo, narušavate njegovu ideju o pristanku. "Kako biste olakšali ideju pristanka bolje je s djetetom razgovarati. Pričajte o posljedicama koje se mogu dogoditi kada donese odluku i ponudite izbor. Onda, neka donesu odluku", dalje objašnjava Raymond.

Naposljetku, komunikacija u kojoj je važno poštovanje, bez obzira na dob djeteta, ima dugoročne i snažne posljedice. "Kad aktivno pokazujete poštovanje svojim riječima i postupcima, oni to očekuju tijekom svog života", objašnjava Terrany vrlo sažeto.

mama i kćer Možda te zanima... Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.