Beba Razvoj u 1. godini 23. studenoga 2019.

Što nam sve govore bebine oči i pokreti ruku?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Naročitu pažnju treba posvetiti bebinim očima - njene zjenice se šire kada joj nešto privuče pažnju. Djeca, inače imaju šire zjenice nego odrasli, a još više će ih širiti u društvu odraslih

Uplašeni pogled, stisnute šake i ukočeno tijelo jasno "govore" da nešto nije u redu. Ukoliko, pak, čim uđete u sobu ili joj se obratite, veselo maše ručicama i nožicama, nesumnjivo je radosna. Umorna beba obično trlja okice, a kada je gladna, pokušava se sklupčati. No, ovi pokreti često nisu naglašeni, pa ih je teško uočiti i pravilno protumačiti.

Naročitu pažnju treba posvetiti bebinim očima - njene zjenice se šire kada joj nešto privuče pažnju. Djeca, inače imaju šire zjenice nego odrasli, a još više će ih širiti u društvu odraslih. Ako su naročito zainteresirana za nešto, zjenice će im biti još šire. Pažljivo promatrajte bebine oči i ubrzo ćete shvatiti što je zanima i na koga najbolje reagira.

Možda te zanima... Zašto se beba odjednom boji nepoznatih ljudi? Beba

U kasnijem razvoju, mališani počinju koristiti različite pokrete i mimiku da bi izrazili svoje želje; beba će pokazivati ​​prstom na stvari koje želi ili će vas držati za ruku i navoditi na mjesto na koje želi otići. Poklonite pažnju onome što vam pokušava priopćiti i pokažite joj da razumijete što misli riječima: "Želiš da ti donesem sokić, je li tako?".

Djeca vas ne vole? Vjerojatno jer misle da ste ružni

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mala djeca koriste osnovni govor tijela. Ako dijete ne želi slušati vaše grdnje ili opomene, ono će ručicama pokriti uši. Kada ne želi gledati u nešto, jer ga to plaši ili ljuti, bebe će šakama pokriti oči.

Govor tijela također može biti ključno sredstvo da otkrijete kada vaše dijete laže. U takvim situacijama, ono će instinktivno pokriti usta jednom ili objema šakama, u podsvjesnom nastojanju da spriječi izlaženje "loših" riječi iz njegovih usta.

beba - neobičan izraz lica Možda te zanima... Što znače bebini izrazi lica? Beba

Podjednako važan jeste i govor vašeg tijela. Prije nego što vaša beba počne shvaćati značenje riječi, odnosno ono što joj govorite, pokreti vašeg tijela, kao i ton kojim joj se obraćate, bit će osnovno sredstvo sporazumijevanja između vas i vaše bebe. Kada se obraćate bebi, vodite računa o tome da vam oči budu u istoj razini. Imitiranje bebinih pokreta i izraza lica, također je dobra taktika. Ona će se osjećati sigurnom jer će "shvatiti" da se i vi osjećate kao i ona.

mama beba razgovor Možda te zanima... Mimika i ton glasa važniji su od riječi koje govorimo djetetu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.