Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 19. listopada 2017.

Golotinja pred djecom: Želim da moja djeca vide stvarno žensko tijelo

Foto: Facebook/Constance Hall
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Blogerica i mama Constance Hall odlučila je na svom blogu raspraviti o temi golotinje pred djecom, a njezin post ubrzo se proširio internetom

Kad ste nova mama, golotinja pred djecom čini se u potpunosti normalnom i prirodnom, bilo da dojite ili se mazite s bebom u naručju. I čak i kad imaju dvije do tri godine, za većinu roditelja normalno je da se kupaju zajedno s djecom ili imaju publiku kad su u kupaonici

Mama i dijete u kadi Možda te zanima... 'Ne sramim se kupati gola sa svojom djecom' Vrtić

No, kako vaše djece raste, otvara se pitanje kada je vrijeme da počnete biti 'pristojniji' pred djecom? Blogerica i mama četvero djece Constance Hall na svom blogu pisala je o tome je li primjereno dopustiti djeci da vide golu kožu svojih roditelja i kada je vrijeme da roditelji počnu paziti na golotinju pred djecom. 

'Želim da moja djeca vide kako žensko tijelo izgleda u stvarnosti'

Ono što ova mama ističe kao jednu od pozitivnih strana toga da vas vaše dijete gleda razgolićene je činjenica da na taj način djetetu omogućujete realan prikaz ženskih tijela, za razliku od 'iskrivljene' stvarnosti koju stalno vide u medijima.

I advocate nakedness around your children, homes and husbands. I don't want my boys expectations of women to resemble...

Posted by Constance Hall on 7. ožujka 2016

"Ne želim da moji dječaci očekuju da žene izgledaju kao one koje vide u časopisima ili na televiziji niti želim da moje djevojčice misle da tako one trebaju izgledati."

Zora Subotić Možda te zanima... Kako odgojiti djevojčicu koja će znati cijeniti sebe Školarci

Kako god vaše tijelo izgledalo, zdravo je da vaše dijete vidi kako izgledaju tijela u stvarnom životu: obješene grudi, strije i sve drugo. I ako vas pitaju nešto poput: "Mama, zašto je tvoja guzica tako velika?", imate savršenu priliku kako biste razgovarali o tome koliko se ljudska tijela razlikuju i da 'razbijete' mit o tome kako bismo svi trebali biti mršavi, savršenog tena i bez ijedne mane. 

Ako smo opušteni oko toga da dopuštamo djeci da nas vide gole, također im šaljemo poruku o samopouzdanju oko svog tijela. Učite ih da ste sretni oko svog izgleda i nemate potrebu sakrivati svoje tijelo, a to je stav koji želimo da naša djeca usvoje. 

Dječja psihologinja, dr. Kerry Taylor govori: "Vaše dijete će naučiti svoj stav direktno od vas stoga razmislite o stavu koji želite da imaju o svom tijelu - primjerice, samopouzdan, ponosan, prihvatljiv i opušten - i pokušajte taj isti stav primijeniti i na sebi."

Heather Whitten Možda te zanima... Zašto je fotografija tate sa sinom pod tušem izazvala takvu pozornost? Roditelji

Kada bismo trebali početi biti 'pristojniji' pred svojom djecom?

Legalno, ne postoji određeni trenutak kada bismo trebali paziti jesmo li razgolićeni pred djecom. No, kako rastu, većina djece postaje više stidljiva oko vlastitog tijela pa tako i oko tuđeg.

Stručnjaci tvrde kako su djeca mlađa od četiri godine otvorena i znatiželjna oko tijela i dijelova tijela, ali u dobi od pet do devet godina, počinju poštovati privatnost

Ponekad, djeca jasno daju do znanja kada im je dosta gledati tijela svojih roditelja. Ako dijete počinje zatvarati vrata svoje sobe kad se odijeva i odbija vašu pomoć kada pere kosu - na taj način vam govori kako više nije ugodno s tim da ga gledate golog ili da ste vi goli pred njim. 

mama i kćer Možda te zanima... Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine Vrtić

Jedna opcija je da pružite svom djetetu izbor. Ako su zajedno s vama dok se trebate presvući, možete reći nešto poput: 'Sada ću se presvući' i na taj način im dati izbor da izađu iz sobe ako žele. Doduše, ponekad ste vi osoba koja odlučuje kada je dosta zaista dosta. Jedna stvar je kada vaše dvogodišnje dijete uđe u sobu dok se presvlačite, a druga stvar je kada to učini 10-godišnje dijete i tada zaista može biti neugodno.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ; Kupanje s djetetom,

Što je sa suprotnim spolovima? Je li u redu da mama bude razgolićena pred kćeri, ali nije u redu kad je u pitanju tata? Ponovno, ne postoje određena pravila, ali mame su uglavnom 'pristojnije' pred sinovima, kao što su i tate pred kćerima

Što se tiče stručnjaka, oni se slažu oko toga da različite obitelji imaju različit stav prema golotinji. Katherine Hill, autorica brojnih knjiga o roditeljstvu govori: "Ne postoji određena dob u kojoj golotinja u obitelji postaje neprimjerena, ali roditelji trebaju prepoznati ako njihovom djetetu nije ugodno pred golotinjom. Jednom kada vam dijete da do znanja da mu nije ugodno vidjeti vas razgolićene, važno je da poštujete privatnost djeteta."

"Ako se vaša djeca srame ili im nije ugodno vidjeti roditelje razgolićene, treba poštovati njihove osjećaje i ne prisiljavati ih na to da cijene opuštenost i golotinju ako ih to smeta", dodaje dr. Kerry Taylor. 

Možda te zanima... Mama na meti kritika zbog fotke u kadi sa sinovima Vrtić

Zaključak?

Ne postoji točan odgovor oko toga kada bismo trebali prestati biti goli i razgolićeni pred djecom. Za neke, golotinja nikad neće biti prihvatljiva dok je za druge prihvatljiva sve dok djeca ne uđu u pubertet. Ako se i vi i vaša djeca osjećate ugodno oko golotinje, tada je to ono što je ispravno za vašu obitelj i to je ono najbolje čemu se bilo tko od nas može nadati. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.