Beba Zdravlje i njega bebe 25. rujna 2015.

Mama upozorava: Nemojte ljubiti bebe!

Claire Henderson, virus herpes
Foto: Facebook
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon što je njena kći završila u bolnici na infuziji jer se zarazila virusom herpesa, mama Claire Henderson njenu fotografiju podijelila je na društvenoj mreži jer želi upozoroti na opasnosti ljubljenja novorođenčadi

Mama Claire Henderson na Facebooku je objavila fotografiju svoje bebe kako bi upozorila na opasnosti ljubljenja novorođenčadi. Naime, nakon što je primijetila da nešto nije u redu s njenom kćeri Brooke, Claire je otišla na hitnu, a liječnici su otkrili da simptomi koje beba ima ukazuju na virus herpesa, a beba ga je najvjerojatnije dobila kad ju je mama poljubila!

Ljubite li dijete u usta?

Malena Brooke je na vrijeme došla u bolnicu, ali njena mama Claire odlučila je upozoriti roditelje da ne ljube bebe, bez obzira na to imaju li herpes ili ne. Ispod fotografije koju je podijelila je napisala:

Molim vas podijelite ovu sliku sa svakom mamom i trudnicom koju poznajete... Herpes može biti fatalan za bebu. Prije navršenog trećeg mjeseca beba se ne može boriti protiv virusa herpesa. Ako ga beba dobije, on može uzrokovati oštećenje jetre i mozga, pa i smrti. Znam da ovo zvuči pretjerano, ali da mi moji prijatelji nisu ovo rekli, moja curica je mogla biti ozbiljno bolesna. Rano sam primijetila znakove i odvela je na hitnu, bili smo u bolnici na infuziji tri dana i još moramo primiti dvije. Ona je imala veliku sreću, i svi nalazi su dobri. Pouka ove priče je: Nemojte dopustiti nikome da ljubi vaše novorođenče u usta, čak iako izgleda kao da nemaju herpes. 85% populacije nosi ovaj virus. I ako netko ima herpes, zamolite ih da ne dolaze u posjet bebi dok im ne prođe. S kim god sam pričala o tome nisu čuli za ovo pa osjećam da je važno podijeliti Brookeinu priču i tako podignuti svijest o tome i da nitko više ne mora prolaziti kroz ovo što sam ja prošla ovaj tjedan.

Dr. Helen Webberley s portala mywebdoctor.co.uk objasnila je za HuffPost: "Virus herpesa može uzrokovati bolne plikove, rane, plikove na genitalijama, vodene kozice, osip i crvenilo kože. Sve ovo vrlo je opasno za novorođenčad i ako netko ima bilo koju od navedenih infekcija, treba biti vrlo oprezan kad je u blizini novorođenčadi".

Liječnica je objasnila da ukoliko virus uđe u krvotok bebe može doći do mozga i uzrokovati smrtonosni tip meningitisa te svim zabrinutim roditeljima koji se boje da je njihova beba možda bila izložena virusu, savjetuje da što prije potraže pomoć. Ipak, ovakvi slučajevi su rijetki.

Please share this with every new mum and pregnant woman you know... COLD SORES CAN BE FATAL FOR A BABY. Before 3 months...

Posted by Claire Henderson on 15. rujan 2015

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.